Pascha wielkanocna to pyszny świąteczny deser, który może być podawany na zimno lub na ciepło. Sprawdź nasze pomysły na orzeźwiający sos oraz przygotuj paschę w dowolny sposób - na pewno zaskoczy wszystkich.
Spis treści:
- Klasyczna pascha wielkanocna na zimno
- Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło
- Sos do paschy wielkanocnej
Paschę przygotować można na 2 sposoby:
- na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego,
- na gorąco robioną z mleka.
Klasyczna pascha wielkanocna na zimno
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego (takiego, jak do sernika),
- 3 żółtka,
- 150 g cukru,
- ok. 120 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 150 g bakalii (migdałów, rodzynek, kawałków kandyzowanych pomarańczy),
- 120 g masła,
- ok. 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Twaróg zmiel dwukrotnie lub kup od razu gotowy. Migdały zalej gorącą wodą, aby zmiękły. Pozostaw na ok. 5 minut, a następnie wszystkie obierz ze skórki (w całości). Następnie ułóż je na czystej ściereczce i pozostaw do wyschnięcia, a następnie posiekaj.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera. Stopniowo dolewaj śmietankę i miksuj dalej przez kilka minut. Następnie miskę z masą włóż do garnka z ciepłą wodą i delikatnie podgrzej samą parą (woda nie powinna dotykać miski z masą). Miksuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Następnie włóż do masy masło oraz twaróg. Rób to stopniowo, aby całość dobrze się połączyła.
- Na koniec dodaj migdały i pozostałe bakalie i przełóż całość do formy. Odstaw do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie przewróć formę do góry nogami i wyjmij paschę. Udekoruj według uznania.
Sprawdzona pascha wielkanocna na ciepło
Paschę wielkanocną można także przygotować na gorąco - to nieco trudniejsza metoda, ale równie pyszna, co wersja w pełni na zimno.
Składniki:
- 2 litry tłustego mleka,
- 500 ml śmietany 18%,
- 200 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g dowolnych orzechów,
- skórka pomarańczowa (garść),
- 50 g suszonych owoców - rodzynek, żurawiny, etc.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Stopniowo dodaj żółtka oraz śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Dodaj jajka i gotuj przez ok. 20 minut. Serwatka z mleka musi wyraźnie oddzielić się od sera. Następnie na durszlaku odcedź ser i odstaw na noc do lodówki, aby serwatka w pełni się oddzieliła.
- Następnego dnia utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę i wymieszaj ją z odcedzonym serem. Dodaj bakalie i skórkę pomarańczową. Masę przełóż do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Kiedy całość stężeje, wyjmij z formy, układając do góry nogami, a następnie udekoruj paschę wielkanocną według uznania.
fot. Sprawdzona pascha wielkanocna - ten przepis zawsze się udaje/Adobe Stock, sashka1313
Sos do paschy wielkanocnej
Paschę wielkanocna można podać samodzielnie lub z orzeźwiającym, lekko kwaśnym sosem, który będzie świetnie współgrał ze słodyczą ciasta.
Składniki:
- 350 g żurawiny (świeżej),
- pół szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę umyj i odłóż. W garnku wymieszaj cukier i wodę.
- Gotuj, aż całość dobrze się połączy.
- Następnie wsyp umytą i przebraną żurawinę.
- Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zrobi się gęsty, a żurawina się rozpadnie.
- Następnie pozostaw do lekkiego wystudzenia i polej gotową paschę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.07.2018
Czytaj także:
Wielkanocne przesądy
Wielkanocny makowiec
Dietetyczne ciasta na Wielkanoc
Idealny deser wymaga idealnych składników! Znajdziesz je w Carrefour! Kupon rabatowy, który u nas znajdziesz, sprawi, że zapłacisz mniej!