Wielkanocna babka biszkoptowa z rodzynkami - przepis

Babka biszkoptowa to delikatne, wielkanocne ciasto. Przedstawiamy przepis na biszkoptową babkę wialkanocną z rodzynkami i polewą czekoladową.
/ 11.03.2013 13:03

Baby wielkanocne

Składniki

Ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynków

Zobacz także: Wielkanoc w Europie

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie

Ciasto:

Rodzynki namocz w rumie lub roztworze wody i cukru. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj kolejno 1 jajko i 3 żółtka cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj ją do powstałej masy jajecznej. Następnie odsącz rodzynki i wrzuć je do miski. Ubij białka na sztywno i dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Blachę do babki zabezpiecz przed przywieraniem, przelej ciasto i piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.

Polewa:

Każdy rodzaj czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej czekoladę do 3 różnych szpryc i naprzemiennie udekoruj nimi babkę.

Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)