Składniki
Ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynków
Zobacz także: Wielkanoc w Europie
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie
Ciasto:
Rodzynki namocz w rumie lub roztworze wody i cukru. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj kolejno 1 jajko i 3 żółtka cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj ją do powstałej masy jajecznej. Następnie odsącz rodzynki i wrzuć je do miski. Ubij białka na sztywno i dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Blachę do babki zabezpiecz przed przywieraniem, przelej ciasto i piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.
Polewa:
Każdy rodzaj czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej czekoladę do 3 różnych szpryc i naprzemiennie udekoruj nimi babkę.
Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?