Jak zrobić placek po zbójnicku? Prosty przepis na placki z gulaszem

Placek po zbójnicku znany jest też jako placek po węgiersku. To duży placek ziemniaczany podany z gulaszem mięsnym i kleksem śmietany. Placek po zbójnicku należy do wysokokalorycznych dań, lecz jest przepyszny.
Weronika Kwaśniak / 01.02.2021 17:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić placek po zbójnicku? Prosty przepis na placki z gulaszem fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Placki:

  • 1,2 kg ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Farsz:

  • 400 g wieprzowiny,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka tartego żółtego sera, 
  • kilka łyżek śmietany,
  • mąka,
  • rozmaryn,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • mielona papryka,
  • olej.
Przygotowanie:

Placek po zbójnicku powinien być duży, o wielkości patelni. Dzięki temu do środka możesz włożyć gulasz wieprzowy, a następnie złożyć go na pół.

Z podanego przepisu usmażysz 4 duże placki. Placki po nadzianiu możesz podsmażać na patelni, zapiekać w piekarniku lub zrezygnować z tego ostatniego kroku.

Zobacz, jak zrobić placek po zbójnicku:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz papryką, pieprzem i mąką.
  2. Obsmaż na oleju.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut.
  4. Podlej wodą, dodaj listki, rozmaryn, ziarna pieprzu, koncentrat.
  5. Duś przez 15 minut.
  6. Papryki pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Obsmaż na oleju i dodaj do mięsa.
  7. Dopraw solą, papryką. Duś przez około 15 minut.
  8. Ziemniaki obierz, zetrzyj z cebulą.
  9. Połącz z jajkami, mąką, solą, pieprzem.
  10. Usmaż 4 placki. Każdy placek posyp tartym żółtym serem, na jedną połowę wyłóż gulasz. Złóż placek na pół, przykryj patelnię i poczekaj, aż ser się rozpuści.
  11. Podawaj placek po zbójnicku z kleksem śmietany oprószony natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.

Placek po zbójnicku możesz też zdjąć z patelni wcześniej i zapiec w piekarniku.

Artykuł został pierwotnie opublikowany 29.10.2015.

Zobacz inne przepisy na smaczny obiad:
Roladki schabowe ze szpinakiem
Obiad dla całej rodziny za 10 zł
Pulchne i soczyste kotlety mielone

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA