Składniki:
Placki:
- 1,2 kg ziemniaków,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Farsz:
- 400 g wieprzowiny,
- 2 papryki,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 150 g pieczarek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka tartego żółtego sera,
- kilka łyżek śmietany,
- mąka,
- rozmaryn,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren pieprzu,
- mielona papryka,
- olej.
Przygotowanie:
Placek po zbójnicku powinien być duży, o wielkości patelni. Dzięki temu do środka możesz włożyć gulasz wieprzowy, a następnie złożyć go na pół.
Z podanego przepisu usmażysz 4 duże placki. Placki po nadzianiu możesz podsmażać na patelni, zapiekać w piekarniku lub zrezygnować z tego ostatniego kroku.
Zobacz, jak zrobić placek po zbójnicku:
- Mięso pokrój w kostkę. Oprósz papryką, pieprzem i mąką.
- Obsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut.
- Podlej wodą, dodaj listki, rozmaryn, ziarna pieprzu, koncentrat.
- Duś przez 15 minut.
- Papryki pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Obsmaż na oleju i dodaj do mięsa.
- Dopraw solą, papryką. Duś przez około 15 minut.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj z cebulą.
- Połącz z jajkami, mąką, solą, pieprzem.
- Usmaż 4 placki. Każdy placek posyp tartym żółtym serem, na jedną połowę wyłóż gulasz. Złóż placek na pół, przykryj patelnię i poczekaj, aż ser się rozpuści.
- Podawaj placek po zbójnicku z kleksem śmietany oprószony natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.
Placek po zbójnicku możesz też zdjąć z patelni wcześniej i zapiec w piekarniku.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 29.10.2015.
Zobacz inne przepisy na smaczny obiad:
Roladki schabowe ze szpinakiem
Obiad dla całej rodziny za 10 zł
Pulchne i soczyste kotlety mielone