jak upiec buraki fot. Adobe Stock

Jak upiec buraki - pieczenie buraków w piekarniku krok po kroku

Buraki piecz w 180 stopniach C. Przed pieczeniem dużych buraków, możesz pokroić je na kawałki - w przeciwnym razie, czas pieczenia może wynosić nawet 2 godziny.
Weronika Kwaśniak / 11.01.2021 22:45
jak upiec buraki fot. Adobe Stock

Jak upiec buraki? Nie potrzebujesz zbyt wiele - potrzebny jest piekarnik, naczynie żaroodporne lub blacha, a także folia aluminiowa. Buraków nie musisz obierać przed pieczeniem. Gdy już będą gotowe, skórka odejdzie znacznie łatwiej.

Pieczenie buraków w piekarniku z użyciem folii aluminiowej

  • Buraki wyszoruj w ciepłej wodzie - najlepiej użyć ostrej szczoteczki, chyba że planujesz przed pieczeniem obrać je ze skórki. My polecamy jednak robić to już po upieczeniu.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • Kolejny krok przygotowania pieczonych buraków, zależy od ciebie - możesz pozostawić je w całości, pokroić je na mniejsze kawałki lub tylko poprzekrawać na połówki. Ma to jednak duże znaczenie pod kątem czasu pieczenia. Mniejsze buraki (lub te pokrojone) pieką się zazwyczaj około 60 minut. Duże, pozostawione w całości mogą piec się aż 2 godziny.
  • Buraki (lub ich części) pozawijaj w folię aluminiową. Jeśli masz ochotę, w każdym zawiniątku umieść np. gałązkę ziół lub kawałek ząbka czosnku. Buraki ułóż w blaszce albo naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika.
  • Po około 60 minutach, spróbuj wbić wykałaczkę albo widelec w pieczonego buraka. Jeśli patyczek wejdzie łatwo w miąższ, oznacza to że buraki są gotowe. Jeśli nie, odczekaj i sprawdź ponownie za jakiś czas. Trudno określić dokładny czas pieczenia - zależnie od wielkości będzie to 60-120 minut.
  • Gotowe buraki pieczone lekko wystudź (możesz je przelać zimną wodą, aby szybciej się schłodziły), a potem obierz ze skórki. Po upieczeniu pozbędziesz się jej bez wysiłku.

Jak upiec buraki bez folii aluminiowej

Buraki można piec również bez użycia folii aluminiowej. Potrzebujesz jednak do tego żaroodpornego naczynia z pokrywką. Procedura postępowania jest wówczas taka sama - czas pieczenia również będzie podobny, jak w przypadku buraków zawiniętych w folię.

Zobacz też, co możesz przygotować z buraków:

Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis
Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis
Zupa krem z buraków świetnie komponuje się z serem kozim, który ma charakterystyczny, intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest bardziej słony od sera z mleka krowiego.
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka - przepis na efektowną przekąskę
Carpaccio z buraka podawane z rukolą i kozim serem to doskonała przystawka na zimno. Przepis jest niezwykle prosty i szybki!
Sałatka śledziowa z buraczkami - przepis na imprezę
Sałatka śledziowa z buraczkami - przepis na imprezę
Sałatka śledziowa z buraczkami to pomysł, który jest idealny na imprezy!
Sałatka z makaronem i burakami - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z makaronem i burakami - przepis składniki i przygotowanie
Wiosenna sałatka, wzbogacona słonawym smakiem sera feta.
Talarki z buraka
Talarki z buraka
Efektowna przekąska!
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem
Kotlety z buraka z kuskusem, podawane prosto z pieca!
Tagi: buraki