ZUPA GULASZOWA: zupa gulasozwa drobiowa i węgierska

Zupa gulaszowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Jednogarnkowe dania nie muszą być nudne! Sprawdź nasze przepisy na aromatyczną zupę gulaszową, która rozgrzeje cię podczas chłodniejszych dni!
Sylwia Kazimierczuk / 22.01.2018 15:14
Zupa gulaszowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Gęsta zupa, obfitująca w mięso, kawałki papryki, ziemniaków i aromatycznej cebuli to najlepszy pomysł na rozgrzewające danie! Podawana na sposób węgierski z pasta z wędzonej papryki i grzankami zaspokoi wymagania najwybredniejszego smakosza!

Zupa gulaszowa drobiowa

Oto składniki na zupę gulaszową drobiową:

  • 300 g mięsa drobiowego (piersi z kurczaka lub mięsa z udźca)
  • wywar mięsny -2 litry
  • 3 papryki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • suszona papryka słodka
  • suszona papryka ostra
  • liść laurowy

Jak zrobić zupę gulaszową drobiową?

Mięso drobiowe dokładnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelnie przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem mięsnym. Paprykę, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka i dusimy przez godzinę na małym ogniu. Doprawiamy solą pieprzem, słodką i ostra papryką oraz liściem laurowym. Tak przygotowana zupa gulaszowa jest sycąca i niezwykle aromatyczna. Najlepiej podawać z grzankami lub makaronem.

Zupa gulaszowa węgierska

Oto składniki na zupę gulaszową węgierską:

  • 150 g mięsa wołowego
  • 200 g mięsa drobiowego
  • 3 papryki czerwone
  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • pasta z wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Jak zrobić zupę gulaszową węgierską?

Mięso wołowe i drobiowe podsmażamy na patelni przez 5-7 minut do zrumienienia. Paprykę oraz ziemniaki kroimy w drobna kostkę. Przekładamy całość do dużego garnka i zalewamy wywarem mięsnym lub warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dodajemy pastę z wędzonej papryki i przecier pomidorowy. Tak przygotowany pomysł na obiad możemy podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Zupa gulaszowa z makaronem

Oto składniki na zupę gulaszową z makaronem:

  • 200 g mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 3 papryki czerwone słodkie
  • papryczka chili
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 pomidory lub przecier pomidorowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonej papryki słodkiej
  • szklanka ugotowanego makaronu typu kolanka

Jak zrobić zupę gulaszową z makaronem?

Mięso podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut. Paprykę, ziemniaki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Tak przygotowaną zupę gulaszową podajemy z grzankami czosnkowymi lub makaronem.

Polecamy!

Zobacz przepis na aromatyczny gulasz węgierski! Sprawdź najlepsze przepisy na sycące dania jednogarnkowe!

Redakcja poleca

REKLAMA