Gęsta zupa, obfitująca w mięso, kawałki papryki, ziemniaków i aromatycznej cebuli to najlepszy pomysł na rozgrzewające danie! Podawana na sposób węgierski z pasta z wędzonej papryki i grzankami zaspokoi wymagania najwybredniejszego smakosza!
Zupa gulaszowa drobiowa
Oto składniki na zupę gulaszową drobiową:
- 300 g mięsa drobiowego (piersi z kurczaka lub mięsa z udźca)
- wywar mięsny -2 litry
- 3 papryki czerwone
- 3 ziemniaki
- 2 średnie czerwone cebule
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- suszona papryka słodka
- suszona papryka ostra
- liść laurowy
Jak zrobić zupę gulaszową drobiową?
Mięso drobiowe dokładnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelnie przez 2-3 minuty do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem mięsnym. Paprykę, ziemniaki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka i dusimy przez godzinę na małym ogniu. Doprawiamy solą pieprzem, słodką i ostra papryką oraz liściem laurowym. Tak przygotowana zupa gulaszowa jest sycąca i niezwykle aromatyczna. Najlepiej podawać z grzankami lub makaronem.
Zupa gulaszowa węgierska
Oto składniki na zupę gulaszową węgierską:
- 150 g mięsa wołowego
- 200 g mięsa drobiowego
- 3 papryki czerwone
- 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ziemniaki
- pasta z wędzonej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- liść laurowy
- ziele angielskie
Jak zrobić zupę gulaszową węgierską?
Mięso wołowe i drobiowe podsmażamy na patelni przez 5-7 minut do zrumienienia. Paprykę oraz ziemniaki kroimy w drobna kostkę. Przekładamy całość do dużego garnka i zalewamy wywarem mięsnym lub warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dodajemy pastę z wędzonej papryki i przecier pomidorowy. Tak przygotowany pomysł na obiad możemy podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Zupa gulaszowa z makaronem
Oto składniki na zupę gulaszową z makaronem:
- 200 g mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 3 papryki czerwone słodkie
- papryczka chili
- 3 ziemniaki
- 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
- 2 pomidory lub przecier pomidorowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonej papryki słodkiej
- szklanka ugotowanego makaronu typu kolanka
Jak zrobić zupę gulaszową z makaronem?
Mięso podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut. Paprykę, ziemniaki oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Tak przygotowaną zupę gulaszową podajemy z grzankami czosnkowymi lub makaronem.
Polecamy!
Zobacz przepis na aromatyczny gulasz węgierski! Sprawdź najlepsze przepisy na sycące dania jednogarnkowe!