Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku

Opieńki nie cieszą się popularnością, ale dobrze doprawiona zupa z opieniek smakuje lepiej, niż klasyczna grzybowa z podgrzybków czy borowików. Zblenduj ją na gładki krem, dopraw tymiankiem i serwuj z grzankami.
Edyta Liebert / 12.10.2020 15:56
DRUKUJ PRZEPIS
Kremowa zupa z opieniek z dodatkiem mascarpone i tymianku fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g świeżych opieniek,
  • 1 średnia cebula,
  • 50 g masła,
  • 0,5l bulionu warzywnego,
  • tymianek,
  • 100 g serka mascarpone,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Opieńki jako baza zupy są niezwykle aromatyczne w smaku. Ważne jest jednak, by zostały poddane odpowiedniej obróbce termicznej ze względu na zawartość toksyn. Zupa z opieniek jest kremowa w konsystencji i jest bezsprzecznie smakiem jesieni.

Sposób przygotowania:

  1. Opieńki oczyść, umyj, odetnij niesmaczne trzonki, a duże kapelusze pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Opieńki obtocz w mące i dodaj do cebuli. Podsmaż przez 8 minut.
  3. Po tym czasie zalej cebulę i grzyby gorącym bulionem. Gotuj jeszcze 15 minut, aż gdyby będą miękkie.
  4. Do zupy z opieniek dodaj mascarpone oraz przyprawy. W razie konieczności dosól i dopieprz. Zblenduj.

Przepisy na zupy grzybowe: Zupa z maślakówKrem z kurekZupa grzybowa - przepis Magdy GesslerZupa grzybowa z serem pleśniowym

DRUKUJ PRZEPIS