Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 250 g świeżych opieniek,
- 1 średnia cebula,
- 50 g masła,
- 0,5l bulionu warzywnego,
- tymianek,
- 100 g serka mascarpone,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Opieńki jako baza zupy są niezwykle aromatyczne w smaku. Ważne jest jednak, by zostały poddane odpowiedniej obróbce termicznej ze względu na zawartość toksyn. Zupa z opieniek jest kremowa w konsystencji i jest bezsprzecznie smakiem jesieni.
Sposób przygotowania:
- Opieńki oczyść, umyj, odetnij niesmaczne trzonki, a duże kapelusze pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Opieńki obtocz w mące i dodaj do cebuli. Podsmaż przez 8 minut.
- Po tym czasie zalej cebulę i grzyby gorącym bulionem. Gotuj jeszcze 15 minut, aż gdyby będą miękkie.
- Do zupy z opieniek dodaj mascarpone oraz przyprawy. W razie konieczności dosól i dopieprz. Zblenduj.
Przepisy na zupy grzybowe: Zupa z maślakówKrem z kurekZupa grzybowa - przepis Magdy GesslerZupa grzybowa z serem pleśniowym