Flaczki z kani przekonają swym smakiem fanów tradycyjnych flaków. Wystarczy oczyścić grzyby, pokroić w paseczki i udusić do miękkości.
Jak zrobić pyszne flaczki z kani
Składniki:
- 6-7 kani (mogą być mniejsze i większe),
- porcja z kurczaka (2 udka, 3 skrzydełka lub pierś), ewentualnie drobiowa kostka rosołowa,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 2 duże marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera i pora,
- olej,
- masło,
- sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Kanie oczyść, nóżki odetnij i wyrzuć. Kapelusze pokrój w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę.
- Smaż na rozgrzanym oleju do miękkości, lekko posól.
- Z kurczaka i warzyw przyrządź bulion (ewentualnie zamiast mięsa możesz wykorzystać kostkę rosołową), dodaj sól i pieprz.
- Z bulionu wyjmij mięso z kurczaka i warzywa, rozdrobnij, wrzuć z powrotem do garnka.
- Do rosołu dodaj kanie z cebulą, majeranek, gotuj 5-10 min na wolnym ogniu.
- Flaki z kani możesz zagęścić zasmażką. Podaj razem z bułką.
Z jakich grzybów można zrobić flaczki
Konsystencję flaków można w łatwy sposób uzyskać poprzez użycie odpowiednich odmian grzybów, które jednocześnie są sprężyste i delikatne. Najlepiej sprawdzą się:
- maślaki,
- boczniaki (z których zrobisz też wegańskiego kotleta schabowego),
- koźlaki,
- podgrzybki.
Jak zrobić gulasz z grzybów
Wersja nieco bardziej intensywna niż flaczki z kani, to aromatyczny gulasz. To propozycja obiadowa zastępująca klasyczny rosół czy flaki. Przygotuj ok. 350-400 g grzybów.
Składniki:
- maślaki,
- podgrzybki,
- borowiki,
- kurki,
- 3 marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyść za pomocą miotełki i i opłucz pod bieżącą wodą. Nie pozostawiaj w wodzie do namoknięcia.
- Pokrój cebulę w kosteczkę i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
- Przełóż pokrojone grzyby, warzywa i zalej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem.
- Duś przez około 30 minut do miękkości. Podawaj z grzankami czosnkowymi lub ziemniakami. Taka intensywna potrawka grzybowa to doskonałe danie jednogarnkowe na chłodniejsze dni.
Artykuł pierwotnie opublikowany 26.07.2011.
Polecamy również:
Oryginalne dania z grzybów Grzyby w kuchniach świata