Flaczki z kani fot. Adobe Stock

Flaczki z kani - sprawdzony przepis tradycyjny

Kanie to grzyby cieszące się wielką popularnością, a flaczki z kani uchodzą za jedna z najpyszniejszych zup z grzybami w roli głównej. Podsmaż cebulę, unikaj dużej ilości czosnku, by grzyby nie były gorzkie.
Edyta Liebert / 14.09.2020 13:04
Flaczki z kani fot. Adobe Stock

Flaczki z kani przekonają swym smakiem fanów tradycyjnych flaków. Wystarczy oczyścić grzyby, pokroić w paseczki i udusić do miękkości. 

Jak zrobić pyszne flaczki z kani

Składniki:

  • 6-7 kani (mogą być mniejsze i większe),
  • porcja z kurczaka (2 udka, 3 skrzydełka lub pierś), ewentualnie drobiowa kostka rosołowa,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • olej,
  • masło,
  • sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowa​nia:

  1. Kanie oczyść, nóżki odetnij i wyrzuć. Kapelusze pokrój w cienkie paseczki, cebulę w drobną kostkę.
  2. Smaż na rozgrzanym oleju do miękkości, lekko posól.
  3. Z kurczaka i warzyw przyrządź bulion (ewentualnie zamiast mięsa możesz wykorzystać kostkę rosołową), dodaj sól i pieprz.
  4. Z bulionu wyjmij mięso z kurczaka i warzywa, rozdrobnij, wrzuć z powrotem do garnka.
  5. Do rosołu dodaj kanie z cebulą, majeranek, gotuj 5-10 min na wolnym ogniu.
  6. Flaki z kani możesz zagęścić zasmażką. Podaj razem z bułką.

Z jakich grzybów można zrobić flaczki

Konsystencję flaków można w łatwy sposób uzyskać poprzez użycie odpowiednich odmian grzybów, które jednocześnie są sprężyste i delikatne. Najlepiej sprawdzą się:

  • maślaki,
  • boczniaki (z których zrobisz też wegańskiego kotleta schabowego),
  • koźlaki,
  • podgrzybki.

Jak zrobić gulasz z grzybów

Wersja nieco bardziej intensywna niż flaczki z kani, to aromatyczny gulasz. To propozycja obiadowa zastępująca klasyczny rosół czy flaki. Przygotuj ok. 350-400 g grzybów.

Składniki:

  • maślaki,
  • podgrzybki,
  • borowiki,
  • kurki,
  • 3 marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść za pomocą miotełki i i opłucz pod bieżącą wodą. Nie pozostawiaj w wodzie do namoknięcia.
  2. Pokrój cebulę w kosteczkę i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przełóż pokrojone grzyby, warzywa i zalej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Duś przez około 30 minut do miękkości. Podawaj z grzankami czosnkowymi lub ziemniakami. Taka intensywna potrawka grzybowa to doskonałe danie jednogarnkowe na chłodniejsze dni.

Artykuł pierwotnie opublikowany 26.07.2011.

Polecamy również:
Oryginalne dania z grzybów Grzyby w kuchniach świata