ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE: żurek na szynce i inne

żurek na maślance Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Żurek wielkanocny to jedno z podstawowych dań, które musi pojawić się na święta. Podawany na wędzonce, kiełbasie lub szynce - zadecyduj sam!
Sylwia Kazimierczuk / 04.03.2019 09:45
żurek na maślance Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Żurek wielkanocny na szynce

Żurek wielkanocny na wywarze z szynki

Oto składniki na żurek wielkanocny na wywarze z szynki:

  • gotowy zakwas na żur
  • śmietana
  • szynka wędzona (około 300 g)
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • bulion warzywny
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek wielkanocny na wywarze z szynki?

  1. Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy wędzoną szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
  2. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę.
  4. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
  5. Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.

Żurek na surowej szynce

Oto składniki na żurek na surowej szynce:

  • gotowy zakwas na żur
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny
  • 400 g szynki surowej
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek na surowej szynce?

  1. Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy surową szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
  2. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  3. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
  4. Tak przygotowany żurek wielkanocny na surowej szynce możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.

Żurek domowy na białej kiełbasie

Oto składniki na żurek na białej kiełbasie:

  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • gotowy zakwas na żur
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bulion warzywny lub z wędzonej szynki
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek na białej kiełbasie?

  1. Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
  2. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość sola, pieprzem i majerankiem.
  3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka.
  4. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
  5. Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko.

Polecamy!

Sprawdź, jak zrobić doskonały zakwas na żurek! Zobacz, jak zrobić przepyszny barszcz biały na Wielkanoc!

Redakcja poleca

REKLAMA