POLECAMY

Zobacz 3 sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny na szynce! Idealny za każdym razem!

Żurek wielkanocny to jedno z podstawowych dań, które musi pojawić się na święta. Podawany na wędzonce, kiełbasie lub szynce - zadecyduj sam!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu

Żurek wielkanocny na szynce

Żurek wielkanocny na wywarze z szynki

Oto składniki na żurek wielkanocny na wywarze z szynki:

  • gotowy zakwas na żur
  • śmietana
  • szynka wędzona (około 300 g)
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • bulion warzywny
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek wielkanocny na wywarze z szynki?

Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy wędzoną szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków. Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.

Żurek na surowej szynce

Oto składniki na żurek na surowej szynce:

  • gotowy zakwas na żur
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • bulion warzywny
  • 400 g szynki surowej
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek na surowej szynce?

Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy surową szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków. Tak przygotowany żurek wielkanocny na surowej szynce możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.

Żurek domowy na białej kiełbasie

Oto składniki na żurek na białej kiełbasie:

  • 5 kawałków białej kiełbasy
  • gotowy zakwas na żur
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bulion warzywny lub z wędzonej szynki
  • marchew
  • pietruszka

Jak zrobić żurek na białej kiełbasie?

Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość sola, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków. Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko.

Polecamy!

Sprawdź, jak zrobić doskonały zakwas na żurek! Zobacz, jak zrobić przepyszny barszcz biały na Wielkanoc!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/3 dni temu
Święta za nami a ja od tego czasu ciągle mam ochotę na żurek. Kupiła w tym roku pierwszy raz ten od Krakus i jestem teraz mega fanką.. :) lubicie?
/2 tygodnie temu
Ja żurek robię na boczku, a potem oczywiście dodaję jajko i białą kiełbasę. Jeśli chodzi o koncentrat, to jest wiele opcji. Ja już od jakiegoś czasu używam Krakusa, ze względu na smak i dobry skład.
/3 tygodnie temu
Chcesz zmiany o której zawsze marzyłeś? Nie wiesz jak zacząć? Sięgnij po najprostsze rozwiązanie w Internecie ! igortreneronline pl I odchudzanie staje się proste jak nigdy dotąd.
POKAŻ KOMENTARZE (1)