Żurek wielkanocny na szynce
Żurek wielkanocny na wywarze z szynki
Oto składniki na żurek wielkanocny na wywarze z szynki:
- gotowy zakwas na żur
- śmietana
- szynka wędzona (około 300 g)
- majeranek
- pieprz
- sól
- bulion warzywny
- marchew
- pietruszka
Jak zrobić żurek wielkanocny na wywarze z szynki?
- Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy wędzoną szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
- Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę.
- Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
- Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.
Żurek na surowej szynce
Oto składniki na żurek na surowej szynce:
- gotowy zakwas na żur
- śmietana lub jogurt naturalny
- majeranek
- sól
- pieprz
- bulion warzywny
- 400 g szynki surowej
- marchew
- pietruszka
Jak zrobić żurek na surowej szynce?
- Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy surową szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
- Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
- Wrzucamy do garnka. Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
- Tak przygotowany żurek wielkanocny na surowej szynce możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość okraszamy śmietaną.
Żurek domowy na białej kiełbasie
Oto składniki na żurek na białej kiełbasie:
- 5 kawałków białej kiełbasy
- gotowy zakwas na żur
- sól
- pieprz
- majeranek
- bulion warzywny lub z wędzonej szynki
- marchew
- pietruszka
Jak zrobić żurek na białej kiełbasie?
- Gotowy zakwas na żur przelewamy do garnka. Kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
- Następnie przerzucamy do zakwasu i gotujemy razem z bulionem warzywnym. Doprawiamy całość sola, pieprzem i majerankiem.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka.
- Całość gotujemy przez około godzinę. Następnie pozostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia smaków.
- Tak przygotowany żurek wielkanocny na wywarze z szynki możemy podawać na stół wielkanocny z dodatkiem jajka na twardo lub miękko.
Polecamy!
Sprawdź, jak zrobić doskonały zakwas na żurek! Zobacz, jak zrobić przepyszny barszcz biały na Wielkanoc!