Zupa wonton to jedna z najbardziej znanych i popularnych zup kuchni chińskiej. Jej nazwa może być jednak nieco myląca, wontony bowiem to pierożki (sakiewki), ugotowane w aromatycznym, klarownym bulionie (zwykle mięsnym, drobiowym lub wołowo-drobiowym ale zdarzają się również wersje wegetariańskie).
Wontony mogą być nadziewane różnymi składnikami, np. mielonym mięsem (najczęściej wieprzowiną), posiekanymi owocami morza, głównie krewetkami ale istnieją również wersje wegetariańskie, np. z grzybami.
Nadzienie doprawione jest zwykle nieco pikantnie, a bulion zachwyca aromatem imbiru, sosu sojowego, sosu rybnego i czosnku.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę wonton z mieloną wieprzowiną
Składniki na bulion:
- 2 litry rosołu (drobiowego lub drobiowo-wołowego),
- 5 cm startego imbiru,
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
- 3 łyżki sosu rybnego,
- zielona część dymki (do podania),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 70 ml ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 300 g zmielonego mięsa wieprzowego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2 cm kawałek imbiru,
- 2 cebule dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnej sherry),
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
- Przygotuj nadzienie: na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekany imbir, czosnek i dymkę. Po minucie dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Masę dopraw sosem sojowym, winem ryżowym, mąką ziemniaczaną i olejem sezamowym.
- Ciasto rozwałkuj cienko (na grubość 1 mm) i pokrój w kwadraty o bokach ok. 6 cm. Na środku każdego kwadratu połóż po ok. łyżeczce nadzienia.
- Brzegi pierożków zwilż wodą, złóż po przekątnej na trójkątne wontony i ściśnij mocno brzegi ciasta.
- W garnku rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cały ząbek czosnku. Dodaj gorący bulion i wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie przecedź rosół przez sitko i włóż do niego wontony. Gotuj ok. 2-3 minut na wolnym ogniu.
- Zupę wonton podawaj z posiekaną zieloną częścią dymki.
Więcej przepisów na dania z kuchni azjatyckiej: