Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?

Zupa wonton fot. Adobe Stock
Zupa wonton to żelazny punkt w menu każdej dobrej chińskiej restauracji. Zachwyca wspaniałymi pierożkami, pływającymi w aromatycznym, klarownym bulionie.
Małgorzata Machnicka / 15.03.2021 11:10
Zupa wonton fot. Adobe Stock

Zupa wonton to jedna z najbardziej znanych i popularnych zup kuchni chińskiej. Jej nazwa może być jednak nieco myląca, wontony bowiem to pierożki (sakiewki), ugotowane w aromatycznym, klarownym bulionie (zwykle mięsnym, drobiowym lub wołowo-drobiowym ale zdarzają się również wersje wegetariańskie).

Wontony mogą być nadziewane różnymi składnikami, np. mielonym mięsem (najczęściej wieprzowiną), posiekanymi owocami morza, głównie krewetkami ale istnieją również wersje wegetariańskie, np. z grzybami.

Nadzienie doprawione jest zwykle nieco pikantnie, a bulion zachwyca aromatem imbiru, sosu sojowego, sosu rybnego i czosnku. 

zupa won ton
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę wonton z mieloną wieprzowiną

Składniki na bulion:

  • 2 litry rosołu (drobiowego lub drobiowo-wołowego),
  • 5 cm startego imbiru,
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • zielona część dymki (do podania),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 70 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g zmielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnej sherry),
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
  2. Przygotuj nadzienie: na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekany imbir, czosnek i dymkę. Po minucie dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Masę dopraw sosem sojowym, winem ryżowym, mąką ziemniaczaną i olejem sezamowym. 
  3. Ciasto rozwałkuj cienko (na grubość 1 mm) i pokrój w kwadraty o bokach ok. 6 cm. Na środku każdego kwadratu połóż po ok. łyżeczce nadzienia.
  4. Brzegi pierożków zwilż wodą, złóż po przekątnej na trójkątne wontony i ściśnij mocno brzegi ciasta.
  5. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cały ząbek czosnku. Dodaj gorący bulion i wszystkie przyprawy i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie przecedź rosół przez sitko i włóż do niego wontony. Gotuj ok. 2-3 minut na wolnym ogniu.
  6. Zupę wonton podawaj z posiekaną zieloną częścią dymki.

Więcej przepisów na dania z kuchni azjatyckiej:

Spring rolls - 3 przepisy na azjatycką przekąskę
Spring rolls - 3 przepisy na azjatycką przekąskę
Spring rolls to świeże warzywa zawinięte w okrągłe płaty ryżowe razem z kurczakiem, serem tofu lub rybą, najczęściej łososiem.
Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Ramen to niezwykle esencjonalna japońska potrawa, na którą składa się bulion, makaron, tare, olej smakowy i dodatki. Może występować w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Masz ochotę na prosty, ale ciekawy obiad? Koniecznie wypróbuj pad thai. Przepis na pyszną wersję z tofu i krewetkami znajdziesz u nas.
SAJGONKI: sajgonki z mięsem, sajgonki warzywne i inne
SAJGONKI: sajgonki z mięsem, sajgonki warzywne i inne
Sajgonki to doskonała i chrupiąca przekąska wypełniona mięsem lub warzywami – sprawdź nasze przepisy!

Redakcja poleca

REKLAMA