Rozgrzewające zupy na jesień to doskonałe danie, które można przygotować z łatwo dostępnych składników. Dynia bogata w minerały i witaminy połączona z mleczkiem kokosowym i szczyptą chili rozgrzewa organizm. Sprawdź nasze propozycje na jesienne dania!
Zupa dyniowa
Oto składniki na zupę dyniową:
- duża dynia hokkaido
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ziemniaki
- średni por
- szczypta papryki słodkiej w proszki
- mleko kokosowe
Jak zrobić zupę dyniową?
Dynię dokładnie obieramy ze skórki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu miksujemy na gładkie puree i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Por szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko przekładamy do garnka i miksujemy na gładko. Dolewamy mleko kokosowe i podajemy na ciepło. Tak przygotowaną zupę dyniowa możemy doprawić papryczką chili.
Zupa grzybowa
Oto składniki na zupę grzybową:
- bulion warzywny
- 100 g prawdziwków
- 100 g pieczarek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryka chili w proszku
- 3-4 ziemniaki
- średnia cebula
Jak zrobić zupę grzybową?
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy i gotujemy w bulionie. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili w proszku. Kroimy grzyby w cienkie paseczki. Przekładamy wszystko do dużego garnka i gotujemy przez 20 minut. Wszystko miksujemy na gładki krem. Tak przygotowaną zupę doprawiamy kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zupa gulaszowa
Oto składniki na zupę gulaszową:
- 300 g mięsa wołowego na gulasz
- 3-4 ziemniaki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przecier pomidorowy
- bulion warzywny
Jak zrobić zupę gulaszową?
Mięso wołowe kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przecierem pomidorowym. Dusimy przez 30 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowana zupa gulaszowa jest doskonałym daniem jednogarnkowym na chłodniejsze dni.