ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa

Zupa z pęczakiem i kiełbasą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Rozgrzewająca zupa idealnie pasuje na chłodne jesienne dni – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 19.10.2017 15:37
Zupa z pęczakiem i kiełbasą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Rozgrzewające zupy na jesień to doskonałe danie, które można przygotować z łatwo dostępnych składników. Dynia bogata w minerały i witaminy połączona z mleczkiem kokosowym i szczyptą chili rozgrzewa organizm. Sprawdź nasze propozycje na jesienne dania!

Zupa dyniowa

Oto składniki na zupę dyniową:

  • duża dynia hokkaido
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ziemniaki
  • średni por
  • szczypta papryki słodkiej w proszki
  • mleko kokosowe

Jak zrobić zupę dyniową?

Dynię dokładnie obieramy ze skórki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu miksujemy na gładkie puree i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Por szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Wszystko przekładamy do garnka i miksujemy na gładko. Dolewamy mleko kokosowe i podajemy na ciepło. Tak przygotowaną zupę dyniowa możemy doprawić papryczką chili.

Zupa grzybowa

Oto składniki na zupę grzybową:

  • bulion warzywny
  • 100 g prawdziwków
  • 100 g pieczarek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryka chili w proszku
  • 3-4 ziemniaki
  • średnia cebula

Jak zrobić zupę grzybową?

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy i gotujemy w bulionie. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili w proszku. Kroimy grzyby w cienkie paseczki. Przekładamy wszystko do dużego garnka i gotujemy przez 20 minut. Wszystko miksujemy na gładki krem. Tak przygotowaną zupę doprawiamy kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Zupa gulaszowa

Oto składniki na zupę gulaszową:

  • 300 g mięsa wołowego na gulasz
  • 3-4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przecier pomidorowy
  • bulion warzywny

Jak zrobić zupę gulaszową?

Mięso wołowe kroimy na mniejsze kawałki  i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przecierem pomidorowym. Dusimy przez 30 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowana zupa gulaszowa jest doskonałym daniem jednogarnkowym na chłodniejsze dni.

Zobacz inne przepisy na zupy

Redakcja poleca

REKLAMA