Jak zrobić idealne ogórki po kozacku?

Ogórki po kozacku to rodzaj kiszonych ogórków w charakterystycznej zalewie. W jej skład wchodzi nie tylko solanka, ale także musztarda, gorczyca oraz ocet. Dodatkowo do słoika wrzuca się marchewkę - razem z ogórkami tworzy wyjątkową kompozycję. Wypróbuj te niezwykłe przetwory na zimę.
/ 22.07.2022 05:12
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić idealne ogórki po kozacku? fot. Adobe Stock, MarinaParshina
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram ogórków,
  • marchew pokrojona w paski, plastry lub cienkie wiórki,
  • litr wody,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • 250 ml octu,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 4-5 łyżek musztardy.

Dodatkowo do każdego słoika:

  • łyżeczka gorczycy (w całości),
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 baldachy świeżego koperku.
Przygotowanie:
  1. Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. godzinę.
  2. Do wyparzonych słoików włóż wszystkie przyprawy.
  3. Przygotuj zalewę: ocet, wodę, sól, cukier oraz musztardę wymieszaj w rondelku i zagotuj.
  4. Ogórki ułóż dość ciasno w słoikach, dodaj marchewkę, a następnie do słoików wlej gorącą zalewę - nie do pełna, mniej więcej na 3/4 wysokości.
  5. Tak przygotowane ogórki po kozacku szczelnie zamknij i postaw słoiki na głowie - dzięki temu nie będzie potrzebna pasteryzacja.

Czytaj także:
Jak kisić ogórki, żeby były twarde
Od której strony obierać ogórki
Prosty przepis na ogórki po żydowsku

 

DRUKUJ PRZEPIS