Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram ogórków,
- marchew pokrojona w paski, plastry lub cienkie wiórki,
- litr wody,
- 4 łyżki soli kamiennej,
- 250 ml octu,
- 130 g drobnego cukru,
- 4-5 łyżek musztardy.
Dodatkowo do każdego słoika:
- łyżeczka gorczycy (w całości),
- 3 ząbki czosnku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 baldachy świeżego koperku.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez ok. godzinę.
- Do wyparzonych słoików włóż wszystkie przyprawy.
- Przygotuj zalewę: ocet, wodę, sól, cukier oraz musztardę wymieszaj w rondelku i zagotuj.
- Ogórki ułóż dość ciasno w słoikach, dodaj marchewkę, a następnie do słoików wlej gorącą zalewę - nie do pełna, mniej więcej na 3/4 wysokości.
- Tak przygotowane ogórki po kozacku szczelnie zamknij i postaw słoiki na głowie - dzięki temu nie będzie potrzebna pasteryzacja.
Czytaj także:
Jak kisić ogórki, żeby były twarde
Od której strony obierać ogórki
Prosty przepis na ogórki po żydowsku