Ogórki są przerośnięte? Sprawdź, do czego je wykorzystać

Co zrobić z dużych ogórków fot. Adobe Stock, arska n
Co zrobić z dużych ogórków, jeśli są wyraźnie przerośnięte, czasem także lekko pożółkłe? Możesz śmiało wykorzystać je do przygotowania zimowych przetworów. Zdecyduj się na przykład po kiszone ogórki na zupę, sos do sałatek lub mięs, a także przetwory na każdy dzień. Sprawdź nasze propozycje na przerośnięte, duże ogórki.
/ 15.07.2022 05:46
Co zrobić z dużych ogórków fot. Adobe Stock, arska n

Co zrobić z dużych ogórków? Jeśli trafią ci się przejrzałe, przerośnięte warzywa, nie musisz ich wyrzucać! Zamiast tego zrób z nich pyszne przetwory albo wykorzystaj do przygotowania surówki. Możliwości masz mnóstwo, zobacz nasze propozycje.

Spis treści:

  1. Sos typu tzatziki z przerośniętych ogórków
  2. Tarte ogórki na zupę
  3. Ogórki w słoiku z czerwoną porzeczką lub żurawiną

Co zrobić z dużych ogórków: sos tzatziki

Przerośnięte, duże, nawet lekko zażółcone ogórki to doskonała baza do aromatycznych, ziołowych sosów.

Składniki:

  • 2 przerośnięte ogórki,
  • 250-300 g jogurtu naturalnego (może być grecki),
  • sól i pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Nie obieraj.
  2. Dodaj jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw lekko do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw gotowy sos do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie smaki się dobrze przejdą, więc możesz sprawdzić, czy warto jeszcze doprawić. Możesz dodać także odrobinę koperku (świeżego lub suszonego).

Co zrobić z dużych ogórków tzatzikifot. Co zrobić z dużych ogórków: sos tzatziki/Adobe Stock, vm2002

Co zrobić z dużych ogórków: ogórki na zupę

W niektórych domach kisi się ogórki z myślą o wykorzystaniu ich do zupy. Oznacza to, że zamiast wykorzystywać całe ogórki, przed kiszeniem trze się je na tarce i zalewa solanką. Dzięki temu są od razu po otwarciu słoika gotowe do użycia.

Składniki:

  • 2 kg dużych ogórków,
  • 2 czubate łyżki soli,
  • pęczek świeżego koperku,
  • główka czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obetnij końcówki, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Nie obieraj.
  2. Przełóż je do dużej miski i zasyp solą. Dodaj posiekany koperek (wcześniej odłóż kilka całych pęczków, wykorzystasz je później).
  3. Czosnek obierz, podziel na ząbki i dodaj do ogórków.
  4. Całość dobrze wymieszaj.
  5. Do wyparzonych słoików włóż po pęczku koperku i po ząbku czosnku. Następnie rozłóż przygotowane tarte ogórki. Wypełnij nimi ok. ¾ każdego słoika.
  6. Następnie całość zalej wodą do poziomu ogórków, zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. W tym czasie ogórki będą intensywnie buzować.
  7. Podczas kiszenia ogórki mogą puszczać soki, które będą wypływały ze słoika. Nie przejmuj się tym i wycieraj szkło na bieżąco.

Co zrobić z dużych ogórków zupa ogórkowafot. Co zrobić z dużych ogórków: kiszonki na zupę ogórkową/Adobe Stock, dririchetto

Ogórki w słoiku z czerwoną porzeczką lub żurawiną

Co zrobić z dużych ogórków? Możesz przygotować pyszne przetwory, które będą służyły jako sałatka do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 300-400 g czerwonej porzeczki i/lub żurawiny,
  • kilka pęczków koperku,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj dobrze pod bieżącą wodą, a następnie pokrój je na plastry dowolnej grubości.
  2. Przełóż do miski i wymieszaj z umytymi owocami i solą.
  3. Następnie do wyparzonych słoików włóż po pęczku koperku, a następnie rozłóż ogórki z owocami i solą. Słoiki powinny być wypełnione do ¾ wysokości.
  4. Tak przygotowane słoiki wypełnij wodą i szczelnie zakręć. Nie pasteryzuj. Pozostaw w ciepłym miejscu na kilka tygodni.

co zrobić z przerośniętych ogórków przetworyfot. Co zrobić z dużych ogórków: przetwory na zimę/Adobe Stock, Оксана Клименко

Czytaj także:
Pikle z ogórków
Ogórki kiszone na zimę
Czy można łączyć ogórka z pomidorem

Redakcja poleca

REKLAMA