Co zrobić z dużych ogórków? Jeśli trafią ci się przejrzałe, przerośnięte warzywa, nie musisz ich wyrzucać! Zamiast tego zrób z nich pyszne przetwory albo wykorzystaj do przygotowania surówki. Możliwości masz mnóstwo, zobacz nasze propozycje.
Spis treści:
- Sos typu tzatziki z przerośniętych ogórków
- Tarte ogórki na zupę
- Ogórki w słoiku z czerwoną porzeczką lub żurawiną
Co zrobić z dużych ogórków: sos tzatziki
Przerośnięte, duże, nawet lekko zażółcone ogórki to doskonała baza do aromatycznych, ziołowych sosów.
Składniki:
- 2 przerośnięte ogórki,
- 250-300 g jogurtu naturalnego (może być grecki),
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Nie obieraj.
- Dodaj jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw lekko do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw gotowy sos do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie smaki się dobrze przejdą, więc możesz sprawdzić, czy warto jeszcze doprawić. Możesz dodać także odrobinę koperku (świeżego lub suszonego).
fot. Co zrobić z dużych ogórków: sos tzatziki/Adobe Stock, vm2002
Co zrobić z dużych ogórków: ogórki na zupę
W niektórych domach kisi się ogórki z myślą o wykorzystaniu ich do zupy. Oznacza to, że zamiast wykorzystywać całe ogórki, przed kiszeniem trze się je na tarce i zalewa solanką. Dzięki temu są od razu po otwarciu słoika gotowe do użycia.
Składniki:
- 2 kg dużych ogórków,
- 2 czubate łyżki soli,
- pęczek świeżego koperku,
- główka czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i obetnij końcówki, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Nie obieraj.
- Przełóż je do dużej miski i zasyp solą. Dodaj posiekany koperek (wcześniej odłóż kilka całych pęczków, wykorzystasz je później).
- Czosnek obierz, podziel na ząbki i dodaj do ogórków.
- Całość dobrze wymieszaj.
- Do wyparzonych słoików włóż po pęczku koperku i po ząbku czosnku. Następnie rozłóż przygotowane tarte ogórki. Wypełnij nimi ok. ¾ każdego słoika.
- Następnie całość zalej wodą do poziomu ogórków, zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. W tym czasie ogórki będą intensywnie buzować.
- Podczas kiszenia ogórki mogą puszczać soki, które będą wypływały ze słoika. Nie przejmuj się tym i wycieraj szkło na bieżąco.
fot. Co zrobić z dużych ogórków: kiszonki na zupę ogórkową/Adobe Stock, dririchetto
Ogórki w słoiku z czerwoną porzeczką lub żurawiną
Co zrobić z dużych ogórków? Możesz przygotować pyszne przetwory, które będą służyły jako sałatka do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami.
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 300-400 g czerwonej porzeczki i/lub żurawiny,
- kilka pęczków koperku,
- 2 łyżki soli kamiennej.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj dobrze pod bieżącą wodą, a następnie pokrój je na plastry dowolnej grubości.
- Przełóż do miski i wymieszaj z umytymi owocami i solą.
- Następnie do wyparzonych słoików włóż po pęczku koperku, a następnie rozłóż ogórki z owocami i solą. Słoiki powinny być wypełnione do ¾ wysokości.
- Tak przygotowane słoiki wypełnij wodą i szczelnie zakręć. Nie pasteryzuj. Pozostaw w ciepłym miejscu na kilka tygodni.
fot. Co zrobić z dużych ogórków: przetwory na zimę/Adobe Stock, Оксана Клименко
Czytaj także:
Pikle z ogórków
Ogórki kiszone na zimę
Czy można łączyć ogórka z pomidorem