Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu

Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Urszula Wilczkowska / 21.01.2020 09:14
DRUKUJ PRZEPIS
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy,
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów (ok, 150 g),
  • 2 łyżki oliwy (może być olej z pomidorów),
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasta z ciecierzycy to doskonały dodatek do kanapek i warzyw. Możesz się nią zajadać w domowym zaciszu, ale doskonale nada się też na imprezę! Podaj ją z domowymi tortillami lub nachosami, a twoi goście z pewnością będą zachwyceni. Zobacz też nasz przepis na pastę z soczewicy.

Do zrobienia pasty z ciecierzycy możesz użyć cieciorki z puszki (wybierz tę o jak najbardziej kremowej konsystencji), ale jeśli masz jedynie suchą ciecierzycę, nic straconego. Namocz ją przez noc w zimnej wodzie, a potem ugotuj do miękkości. Co dalej?

  1. Ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory, oliwę, czosnek i dwie łyżki soku z cytryny. przełóż do kielicha blendera. Dolej ćwierć szklanki lodowatej wody i zblenduj na gładką masę.
  2. Wyłóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki, pestkami granatu i polej łyżką oliwy. Będzie doskonale smakować z paluszkami chlebowymi lub domowym chlebem gryczanym. Smacznego!

Więcej przepisów na dodatki do pieczywa i nie tylko:
Carpaccio z buraka
Pasztet z soczewicy
Domowa szynka z szynkowara
Pasztet warzywny

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)