Składniki:
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy,
- 0,5 słoika suszonych pomidorów (ok, 150 g),
- 2 łyżki oliwy (może być olej z pomidorów),
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasta z ciecierzycy to doskonały dodatek do kanapek i warzyw. Możesz się nią zajadać w domowym zaciszu, ale doskonale nada się też na imprezę! Podaj ją z domowymi tortillami lub nachosami, a twoi goście z pewnością będą zachwyceni. Zobacz też nasz przepis na pastę z soczewicy.
Do zrobienia pasty z ciecierzycy możesz użyć cieciorki z puszki (wybierz tę o jak najbardziej kremowej konsystencji), ale jeśli masz jedynie suchą ciecierzycę, nic straconego. Namocz ją przez noc w zimnej wodzie, a potem ugotuj do miękkości. Co dalej?
- Ugotowaną ciecierzycę, suszone pomidory, oliwę, czosnek i dwie łyżki soku z cytryny. przełóż do kielicha blendera. Dolej ćwierć szklanki lodowatej wody i zblenduj na gładką masę.
- Wyłóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki, pestkami granatu i polej łyżką oliwy. Będzie doskonale smakować z paluszkami chlebowymi lub domowym chlebem gryczanym. Smacznego!
Więcej przepisów na dodatki do pieczywa i nie tylko:
Carpaccio z buraka
Pasztet z soczewicy
Domowa szynka z szynkowara
Pasztet warzywny