Przetwory z pomidorków koktajlowych fot. Adobe Stock

Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem

Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
/ 31.08.2020 10:37
Przetwory z pomidorków koktajlowych fot. Adobe Stock

Pomidorki koktajlowe, do tej pory używane głównie w sałatkach i przekąskach, stają się bardzo popularne. Przetwory z pomidorków koktajlowych, które warto zrobić, to m.in. pomidorki w oliwie i w occie.

Przetwory z pomidorków koktajlowych to doskonały sposób na to, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok, ale nie tylko. W wielu sklepach są one dostępne praktycznie przez cały czas, za to przetworów z pomidorków koktajlowych na sklepowych półkach brak. Warto więc je przygotować i mieć oryginalny dodatek do dań.

Spis treści:

  1. Pomidorki koktajlowe w occie
  2. Pomidorki koktajlowe w oliwie
  3. Pomidorki koktajlowe w zalewie solnej
  4. Dżem z pomidorków koktajlowych
  5. Passata z pomidorków koktajlowych

Przepis na pomidorki koktajlowe w occie

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych,
  • 2 duże cebule,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • ziele angielskie i liście laurowe (po 1 - 2 na słoiczek).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę octową: do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier i sól i przyprawy. Zagotuj.
  2. Pomidorki umyj, osusz i włóż do słoiczków. Zostaw miejsce na cebulę i czosnek.
  3. Cebulę pokrój w grubsze plastry i włóż do słoików między pomidorki. Dołóż także po 1 ząbku czosnku.
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut na niewielkim ogniu.

Pomidorki koktajlowe w occie
fot. Adobe Stock

Przepis na pomidorki koktajlowe w oliwie

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka octu,
  • 1,5 litra oliwy z oliwek,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki odszypułkuj, umyj i osusz. Podsmaż na patelni grillowej, aż skórka się przypiecze.
  2. Przełóż pomidorki do słoiczków do 2/3 wysokości, zawartość każdego z nich skrop octem i dodaj ząbek czosnku. Dodaj tymianek i bazylię oraz po szczypcie soli i cukru.
  3. Oliwę podgrzej na patelni i zalej słoiczki, a następnie zakręć je i odstaw.

Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie solnej

Składniki:

  • około 1,5 kg pomidorków koktajlowych,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki odszypułkuj, umyj i osusz. Włóż do słoiczków, ale nie zapełniaj ich ciasno.
  2. Wodę zagotuj z przyprawami. Zalej pomidorki, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut.
  3. Odwróć słoiki do góry dnem i ostudź, a następnie przenieś w chłodne, zacienione miejsce.

Pomidorki koktajlowe na przetwory
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z pomidorków koktajlowych

Składniki:

  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Pokrój na połówki lub z ćwiartki, usuń twarde części.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż pomidorki, aż wyraźnie się zrumienią. Mieszaj je cały czas, by nie przywierały do dna.
  3. Pomidorki polej miodem i smaż, aż woda odparuje. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekane igiełki rozmarynu.
  4. Przełóż dżem z pomidorków koktajlowych do słoika.

Jeśli chcesz zużyć go w ciągu kilku dni, nie musisz go pasteryzować, można przechowywać go w lodówce. W przeciwnym razie pasteryzuj przez 20 minut na niewielkim ogniu, a następnie ostudź i przestaw w ciemne, chłodniejsze miejsce.

Przepis na passatę z pomidorków koktajlowych

Passata to doskonała baza do wielu dań: zup, pizzy, sosu do makaronu. Passata z pomidorków koktajlowych to świetny sposób na wykorzystanie ich nadmiaru, zwłaszcza, jeśli uprawa pomidorków koktajlowych na twoim balkonie lub w ogrodzie okazała się bardzo owocna.

Składniki:

  • 3 kg pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj i odszypułkuj, a następnie przełóż do dużego garnka i ubij tłuczkiem, aż puszczą sok.
  2. Podgrzewaj je na średnim ogniu przez około 15 minut, a następnie zblenduj.
  3. Przetrzyj pomidorki przez sito (odrzuć pestki i skórki, które się na nim zbiorą).
  4. Pomidorowy sok zlej ponownie do garnka i dopraw solą i cukrem. Gotuj przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gorący sok pomidorowy (powinien nieco zgęstnieć) przelej do wyparzonych butelek lub słoików.

Passata z pomidorków koktajlowych
fot. Adobe Stock

Zobacz inne przepisy na pomidory:

Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory mają wyborny smak, a sam proces przygotowania niewiele różni się od kiszenia ogórków. Do kiszenia wybieraj nieduże i jędrne pomidory gruntowe.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków, pozwolą zachować smak lata. Wykorzystaj je w ciągu roku do sałatek, przystawek i do aromatycznych sosów.
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy to dodatek, który pasuje do wszystkiego. Możesz go przygotować ze świeżych warzyw, pomidorów z puszki, gęstej passaty albo po prostu z koncentratu.
Jak doprawić pomidory? Słodycz wydobędziesz cynamonem
Jak doprawić pomidory? Słodycz wydobędziesz cynamonem
Sprawdź, czym przyprawić pomidory, aby smakowały najlepiej!
Zupa pomidorowa przepis - przepis na zupę pomidorową
Zupa pomidorowa przepis - przepis na zupę pomidorową
Polacy kochają pomidorową! Można ją podać w formie kremu albo tradycyjnej zupy. Świetnie smakuje z makaronem, ryżem albo grzankami!
Spaghetti z pulpecikami i pomidorami
Spaghetti z pulpecikami i pomidorami
Najpopularniejsza forma podania spaghetti to Bolognese, przyrządzane z kilku rodzajów mięs, czerwonego wina i pomidorów, lub spaghetti carbonara – z boczku, sera owczego, parmezanu i oliwy. Dziś polecamy przepis na spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry.
Pomidory wypełnione serkiem
Pomidory wypełnione serkiem
Lekka i sycąca przekąska - pomidory wypełnione serkiem.