Pomidorki koktajlowe, do tej pory używane głównie w sałatkach i przekąskach, stają się bardzo popularne. Przetwory z pomidorków koktajlowych, które warto zrobić, to m.in. pomidorki w oliwie i w occie.
Przetwory z pomidorków koktajlowych to doskonały sposób na to, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok, ale nie tylko. W wielu sklepach są one dostępne praktycznie przez cały czas, za to przetworów z pomidorków koktajlowych na sklepowych półkach brak. Warto więc je przygotować i mieć oryginalny dodatek do dań.
Spis treści:
- Pomidorki koktajlowe w occie
- Pomidorki koktajlowe w oliwie
- Pomidorki koktajlowe w zalewie solnej
- Dżem z pomidorków koktajlowych
- Passata z pomidorków koktajlowych
Przepis na pomidorki koktajlowe w occie
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych,
- 2 duże cebule,
- 7 ząbków czosnku,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie i liście laurowe (po 1 - 2 na słoiczek).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zalewę octową: do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier i sól i przyprawy. Zagotuj.
- Pomidorki umyj, osusz i włóż do słoiczków. Zostaw miejsce na cebulę i czosnek.
- Cebulę pokrój w grubsze plastry i włóż do słoików między pomidorki. Dołóż także po 1 ząbku czosnku.
- Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut na niewielkim ogniu.
fot. Adobe Stock
Przepis na pomidorki koktajlowe w oliwie
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych,
- garść listków świeżej bazylii,
- kilka gałązek tymianku,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka octu,
- 1,5 litra oliwy z oliwek,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki odszypułkuj, umyj i osusz. Podsmaż na patelni grillowej, aż skórka się przypiecze.
- Przełóż pomidorki do słoiczków do 2/3 wysokości, zawartość każdego z nich skrop octem i dodaj ząbek czosnku. Dodaj tymianek i bazylię oraz po szczypcie soli i cukru.
- Oliwę podgrzej na patelni i zalej słoiczki, a następnie zakręć je i odstaw.
Przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie solnej
Składniki:
- około 1,5 kg pomidorków koktajlowych,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- pół łyżeczki gorczycy,
- 3 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki odszypułkuj, umyj i osusz. Włóż do słoiczków, ale nie zapełniaj ich ciasno.
- Wodę zagotuj z przyprawami. Zalej pomidorki, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut.
- Odwróć słoiki do góry dnem i ostudź, a następnie przenieś w chłodne, zacienione miejsce.
fot. Adobe Stock
Przepis na dżem z pomidorków koktajlowych
Składniki:
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Pokrój na połówki lub z ćwiartki, usuń twarde części.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż pomidorki, aż wyraźnie się zrumienią. Mieszaj je cały czas, by nie przywierały do dna.
- Pomidorki polej miodem i smaż, aż woda odparuje. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz posiekane igiełki rozmarynu.
- Przełóż dżem z pomidorków koktajlowych do słoika.
Jeśli chcesz zużyć go w ciągu kilku dni, nie musisz go pasteryzować, można przechowywać go w lodówce. W przeciwnym razie pasteryzuj przez 20 minut na niewielkim ogniu, a następnie ostudź i przestaw w ciemne, chłodniejsze miejsce.
Przepis na passatę z pomidorków koktajlowych
Passata to doskonała baza do wielu dań: zup, pizzy, sosu do makaronu. Passata z pomidorków koktajlowych to świetny sposób na wykorzystanie ich nadmiaru, zwłaszcza, jeśli uprawa pomidorków koktajlowych na twoim balkonie lub w ogrodzie okazała się bardzo owocna.
Składniki:
- 3 kg pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj i odszypułkuj, a następnie przełóż do dużego garnka i ubij tłuczkiem, aż puszczą sok.
- Podgrzewaj je na średnim ogniu przez około 15 minut, a następnie zblenduj.
- Przetrzyj pomidorki przez sito (odrzuć pestki i skórki, które się na nim zbiorą).
- Pomidorowy sok zlej ponownie do garnka i dopraw solą i cukrem. Gotuj przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Gorący sok pomidorowy (powinien nieco zgęstnieć) przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
fot. Adobe Stock
Zobacz inne przepisy na pomidory: