Sok pomidorowy na zimę fot. Adobe Stock

Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki

Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
Małgorzata Machnicka / 06.08.2020 12:03
Sok pomidorowy na zimę fot. Adobe Stock

Sok pomidorowy na zimę wystarczy doprawić tylko solą, aby wydobyć z niego głębię smaku. Możesz również poeksperymentować i dodać do niego mielone chili, słodką paprykę, pieprz, mielony czosnek albo świeże zioła - bazylię lub oregano.

Pomidory do soku możesz przygotować na kilka sposobów:

  • ugotowane przetrzeć przez sitko,
  • przepuścić przez sokowirówkę,  
  • podzielić na kawałki i wycisnąć w wyciskarce, 
  • zmiksować w blenderze. 

Spis treści:

  1. Przepis na sok pomidorowy na zimę 
  2. Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
  3. Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią

Przepis na sok pomidorowy na zimę 

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
  4. Po tym czasie pomidory przetrzyj przez sitko.
  5. Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
  6. Gorącym płynem napełnij wyparzone słoiki albo butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. 
  7. Tak przygotowany sok pomidorowy na zimę będzie doskonałą bazą do pysznej zupy - pomidorowej albo wielowarzywnej.

przepis na sok pomidorowy do słoików
fot. Adobe Stock

Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Zblenduj i przelej do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  4. Sok przetrzyj przez sitko i dodaj paprykę, pieprz, sól i sól czosnkową.
  5. Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut.
  6. Gorący sok pomidorowy przelej do butelek z zamknięciem twist-off. Nakryj je kocem i zostaw do wystygnięcia.

sok pomidorowy na zimę z sokowirówki
fot. Adobe Stock

Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Dodaj sól i ponownie zagotuj.
  5. Po 30 minutach dodaj cały pęczek świeżej bazylii i gotuj jeszcze 5 minut (nie dłużej, bo bazylia straci kolor). 
  6. Sok pomidorowy przetrzyj przez sito i gorącym napełniaj słoiki.
  7. Pasteryzuj około 10 minut.
  8. Sok pomidorowy na zimę z dodatkiem bazylii będzie idealny do zupy we włoskim stylu.

sok pomidorowy na zimę z bazylią przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!