Sok pomidorowy na zimę wystarczy doprawić tylko solą, aby wydobyć z niego głębię smaku. Możesz również poeksperymentować i dodać do niego mielone chili, słodką paprykę, pieprz, mielony czosnek albo świeże zioła - bazylię lub oregano.
Pomidory do soku możesz przygotować na kilka sposobów:
- ugotowane przetrzeć przez sitko,
- przepuścić przez sokowirówkę,
- podzielić na kawałki i wycisnąć w wyciskarce,
- zmiksować w blenderze.
Spis treści:
- Przepis na sok pomidorowy na zimę
- Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
- Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią
Przepis na sok pomidorowy na zimę
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie pomidory przetrzyj przez sitko.
- Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
- Gorącym płynem napełnij wyparzone słoiki albo butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut.
- Tak przygotowany sok pomidorowy na zimę będzie doskonałą bazą do pysznej zupy - pomidorowej albo wielowarzywnej.
fot. Adobe Stock
Przepis na sok pomidorowy na zimę bez pasteryzowania
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżki soli,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Zblenduj i przelej do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Sok przetrzyj przez sitko i dodaj paprykę, pieprz, sól i sól czosnkową.
- Ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut.
- Gorący sok pomidorowy przelej do butelek z zamknięciem twist-off. Nakryj je kocem i zostaw do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock
Przepis na sok pomidorowy na zimę z bazylią
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- pęczek świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Dodaj sól i ponownie zagotuj.
- Po 30 minutach dodaj cały pęczek świeżej bazylii i gotuj jeszcze 5 minut (nie dłużej, bo bazylia straci kolor).
- Sok pomidorowy przetrzyj przez sito i gorącym napełniaj słoiki.
- Pasteryzuj około 10 minut.
- Sok pomidorowy na zimę z dodatkiem bazylii będzie idealny do zupy we włoskim stylu.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na domowe przetwory:
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
5 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej na zimę. Zamknij smak lata w słoiku z naszymi przepisami
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy chcesz zrobić zapasy na zimę. Do przygotowania przetworów borówkowych potrzebujesz: dojrzałych borówek amerykańskich, cukru, soku z cytryny i wysterylizowanych słoików. Wśród przetworów z borówki amerykańskiej znajdują się: dżemy, soki i konfitury, ale też borówkowy kompot, sos do mięsa i syrop.
Dżem z aronii - przepisy na pyszne domowe przetwory aroniowe
Dżem z aronii świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi deserami, jak i wytrawnymi daniami. Podstawowy przepis na dżem aroniowy składa się z kilograma owoców, pół kilograma cukru i odrobiny wody.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Syrop z pigwy - przepis na pyszny napój na odporność
Syrop z pigwy z miodem do herbaty smakuje wybornie, a właściwości owoców pigwy w tej postaci są nie do przecenienia - wspiera układ trawienny, wzmacnia odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem i działa dobroczynnie na skórę.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!