Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram małych pomidorków,
- 250 ml octu,
- litr wody,
- 180 g cukru,
- łyżka soli.
Do każdego słoika:
- ząbek czosnku,
- baldach koperku,
- ziele angielskie (2-3 ziarenka),
- listek laurowy.
Przygotowanie:
Pomidorki w zalewie zachwycają słodko-kwaśnym smakiem i są doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych i przekąsek. Możesz je także wykorzystać, przygotowując jesienne sałatki na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
Sposób przygotowania:
- Pomidorki dokładnie umyj i ułóż ciasno w wyparzonych, czystych słoikach.
- Do każdego słoika dodaj koper, ziele angielskie i listek laurowy.
- Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę i ocet, a następnie lekko podgotuj i rozpuść cukier. Gotuj ok. 10-15 minut, a następnie lekko wystudź.
- Jeśli zalejesz pomidorki gorącą wodą, mogą nadmiernie się rozpaść.
- Wystudzoną zalewę wlej do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
Czytaj także:
Przetwory z kapusty
Papryka marynowana z miodem
Przetwory z rabarbaru