Spis treści
- Ketchup z pomidorów bez cukru
- Z cukinii
- W wersji z papryką
- Dlaczego ketchup jest zdrowszy od pomidorów?
Ketchup z pomidorów bez cukru
Składniki:
- 3 kilogramy pomidorów podłużnych lub malinowych
- 3 łyżeczki stewii
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku polskiego
- 2 łyżki musztardy
- Pół szklanki octu jabłkowego
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka pieprzu
- Łyżeczka chili
Przygotowanie
- Sparz pomidory i obierz dokładnie ze skórki. Podsmaż na rozgrzanej patelni przez 10 minut z oliwą z oliwek.
- Do garnka wsyp pieprz, chili, sól i posiekany ząbek czosnku.
- Podsmaż przez minutę i wlej pomidory.
- Dopraw miodem, musztardą, octem jabłkowym i stewią.
- Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Przeciśnij przez sitko gotową masę.
- Rozlej do wyparzonych słoików, zakręć pokrywki szczelnie u połóż do góry dnem.
Z pomidorów i cukinii
Składniki:
- 4 duże cukinie,
- kilogram pomidorów podłużnych lub malinowych,
- 5 łyżeczek cukru,
- 3 ząbki czosnku polskiego,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka chili.
Przygotowanie
- Cukinie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wydrąż gąbczasty środek z pestkami.Pomidory sparz i obierz ze skórki.
- Podsmaż z cukinią na oliwie z oliwek przez 10 minut.
- Pieprz, sól, czosnek i chili podsmaż przez minutę w garnku i wlej masę warzywną.
- Dopraw octem jabłkowym lub winnym i cukrem. Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Przeciśnij przez sito gotową pasę i pozbądź się pestek. Rozlej do wyparzonych słoików lub butelek.
- Zakręcone przetwory połóż do góry dnem.
Wersja z papryką
Składniki:
- 4 duże papryki,
- 2 kilogramy pomidorów podłużnych,
- 3 łyżeczki cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu.
Przygotowanie
- Paprykę umyj i opal skórkę na palniku kuchenki.
- Ściągnij po przestygnięciu i pokrój drobno.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
- Duś z papryką na patelni z oliwą z oliwek przez 10 minut.
- Przelej do garnka i dopraw solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i octem jabłkowym.
- Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu i pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, nie doprowadzając do przypalenia.
- Przeciśnij gotową masę przez sitko, rozlej do wyparzonych słoików i zakręć pokrywkę. Ustaw do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Dlaczego ketchup jest zdrowszy od pomidorów?
Przyjmuje się, że przetwory z pomidorów, w tym koncentrat, bulion pomidorowy, przecier, ketchup lub passata mają lepsze właściwości niż surowe odmiany tego warzywa.
- poziom trans-likopenu (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet o 170% , w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
- poziom antyoksydantów (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet do 62%, w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
- likopen zwalcza wolne rodniki nawet 10 razy skuteczniej niż witamina E
Zobacz też:
Sprawdź, jak jednym składnikiem wydobyć najlepszy smak pomidorów
Przepisy na pomidory na zimę w słoikach