ketchup z pomidorów fot. Adobe Stock

Ketchup bez cukru? Maksimum smaku bez wyrzeczeń! Sprawdź nasz przepis!

Domowy ketchup to tylko kilka składników. Pomidory, cukinia czy papryka są tanie w sezonie, dlatego przygotuj swoje zapasy na zimę!
Sylwia Kazimierczuk / 10.08.2018 08:54
ketchup z pomidorów fot. Adobe Stock

Ketchup z pomidorów bez cukru

Składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów podłużnych lub malinowych
  • 3 łyżeczki stewii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • 2 łyżki musztardy
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka chili

Jak zrobić ketchup z pomidorów bez cukru?

1 krok: Sparz pomidory i obierz dokładnie ze skórki. Podsmaż na rozgrzanej patelni przez 10 minut z oliwą z oliwek.

2 krok: Do garnka wsyp pieprz, chili, sól i posiekany ząbek czosnku. Podsmaż przez minutę i wlej pomidory.

3 krok: Dopraw miodem, musztardą, octem jabłkowym i stewią.

4 krok: Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu. Przeciśnij przez sitko gotową masę.

5 krok: Rozlej do wyparzonych słoików, zakręć pokrywki szczelnie u połóż do góry dnem. Ketchup pomidorowy jest od razu gotowy do spożycia.

Ketchup z pomidorów i cukinii

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • Kilogram pomidorów podłużnych lub malinowych
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka chili

Jak zrobić ketchup z pomidorów i cukinii?

1 krok: Cukinie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wydrąż gąbczasty środek z pestkami.

2 krok: Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podsmaż z cukinią na oliwie z oliwek przez 10 minut.

3 krok: Pieprz, sól, czosnek i chili podsmaż przez minutę w garnku i wlej masę warzywną.

4 krok: Dopraw octem jabłkowym lub winnym i cukrem. Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu.

5 krok: Przeciśnij przez sito gotową pasę i pozbądź się pestek. Rozlej do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcone przetwory połóż do góry dnem. Ketchup z cukinią i pomidorami jest gotowy do spożycia.

Dlaczego ketchup jest zdrowszy od pomidorów?

Przyjmuje się, że przetwory z pomidorów, w tym koncentrat, bulion pomidorowy, przecier, ketchup lub passata mają lepsze właściwości niż surowe odmiany tego warzywa. Zobacz z czego to wynika?

  • poziom trans-likopenu (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet o 170% , w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
  • poziom antyoksydantów (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet do 62%, w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
  • likopen zwalcza wolne rodniki nawet 10 razy skuteczniej niż witamina E

Ketchup z papryki i pomidorów

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 2 kilogramy pomidorów podłużnych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu

Jak zrobić ketchup z papryki i pomidorów?

1 krok: Paprykę umyj i opal skórkę na palniku kuchenki. Ściągnij po przestygnięciu i pokrój drobno.

2 krok: Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Duś z papryką na patelni z oliwą z oliwek przez 10 minut.

3 krok: Przelej do garnka i dopraw solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i octem jabłkowym.

4 krok: Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu i pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, nie doprowadzając do przypalenia.

5 krok: Przeciśnij gotową masę przez sitko, rozlej do wyparzonych słoików i zakręć pokrywkę. Ustaw do góry dnem.

Zobacz też:
Lidl wycofuje pomidory ze sprzedaży. Znaleziono w nich plastik! Pomidory na zimę w kilku odsłonach. Zielone lub czerwone w zalewie!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)