ketchup z pomidorów fot. Adobe Stock

Jak zrobić ketchup z pomidorów? Duś warzywa z miodem i octem.

Wystarczą dojrzałe pomidory polne lub malinowe i aromatyczne przyprawy, aby przygotować doskonały ketchup.
Sylwia Kazimierczuk / 06.09.2019 09:44
ketchup z pomidorów fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ketchup z pomidorów bez cukru
  2. Z cukinii
  3. W wersji z papryką
  4. Dlaczego ketchup jest zdrowszy od pomidorów?

Ketchup z pomidorów bez cukru

Składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów podłużnych lub malinowych
  • 3 łyżeczki stewii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • 2 łyżki musztardy
  • Pół szklanki octu jabłkowego
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka chili

Przygotowanie

  1. Sparz pomidory i obierz dokładnie ze skórki. Podsmaż na rozgrzanej patelni przez 10 minut z oliwą z oliwek.
  2. Do garnka wsyp pieprz, chili, sól i posiekany ząbek czosnku.
  3. Podsmaż przez minutę i wlej pomidory.
  4. Dopraw miodem, musztardą, octem jabłkowym i stewią.
  5. Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu.
  6. Przeciśnij przez sitko gotową masę.
  7. Rozlej do wyparzonych słoików, zakręć pokrywki szczelnie u połóż do góry dnem.

Z pomidorów i cukinii

Składniki:

  • 4 duże cukinie,
  • kilogram pomidorów podłużnych lub malinowych,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 3 ząbki czosnku polskiego,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka chili.

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wydrąż gąbczasty środek z pestkami.Pomidory sparz i obierz ze skórki.
  2. Podsmaż z cukinią na oliwie z oliwek przez 10 minut.
  3. Pieprz, sól, czosnek i chili podsmaż przez minutę w garnku i wlej masę warzywną.
  4. Dopraw octem jabłkowym lub winnym i cukrem. Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu.
  5. Przeciśnij przez sito gotową pasę i pozbądź się pestek. Rozlej do wyparzonych słoików lub butelek.
  6. Zakręcone przetwory połóż do góry dnem.

Wersja z papryką

Składniki:

  • 4 duże papryki,
  • 2 kilogramy pomidorów podłużnych,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie

  1. Paprykę umyj i opal skórkę na palniku kuchenki. 
  2. Ściągnij po przestygnięciu i pokrój drobno.
  3. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. 
  4. Duś z papryką na patelni z oliwą z oliwek przez 10 minut.
  5. Przelej do garnka i dopraw solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem i octem jabłkowym.
  6. Duś przez 2 godziny na wolnym ogniu i pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, nie doprowadzając do przypalenia.
  7. Przeciśnij gotową masę przez sitko, rozlej do wyparzonych słoików i zakręć pokrywkę. Ustaw do góry dnem.

Ketchup z pomidorami i papryką
fot. Adobe Stock

Dlaczego ketchup jest zdrowszy od pomidorów?

Przyjmuje się, że przetwory z pomidorów, w tym koncentrat, bulion pomidorowy, przecier, ketchup lub passata mają lepsze właściwości niż surowe odmiany tego warzywa.

  • poziom trans-likopenu (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet o 170% , w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
  • poziom antyoksydantów (przy obróbce cieplnej do 90 stopni Celsjusza) wzrasta nawet do 62%, w trakcie 30 minutowej obróbki cieplnej
  • likopen zwalcza wolne rodniki nawet 10 razy skuteczniej niż witamina E

Zobacz też:
Sprawdź, jak jednym składnikiem wydobyć najlepszy smak pomidorów
Przepisy na pomidory na zimę w słoikach

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)