Cukinia marynowana na zimę - przepis na cukinię w słoikach

Cukinia marynowana w słoikach to ratunek niejednego obiadu zimą. Zalewa octowa i przyprawy, nadają cukinii kwaśnego i wytrawnego aromatu, który przełamuje z natury delikatny posmak wnętrza tego warzywa.
Weronika Kwaśniak / 01.07.2020 11:18

Cukinia należy do rodziny dyniowatych wraz z ogórkiem, dynią i arbuzem. Wartości odżywcze tego warzywa są nieocenione. Wspomaga odchudzanie, a dodatkowo zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, jod, fosfor i żelazo. Marynowana cukinia to świetny dodatek do sałatek i mięs.

Przepis na cukinię marynowaną w słoiku

Składniki:

  • 4 młode cukinie (suma wagi to około 1 i 1/2 kg),
  • czosnek,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania zalewy do cukinii. Do dużego garnka wlej 4 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki octu, wsyp cały cukier, sól, a także kurkumę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
  2. Gdy zalewa się gotuje, pokrój cukinię na niezbyt grube plastry. Cukinię do słoików możesz pokroić też w podłużne pasy.
  3. Pokrojoną cukinię i przyprawy wkładaj do wyparzonych słoików.
  4. W każdym słoju musi znaleźć się ząbek czosnku, listek laurowy, a także po kilka ziarenek ziela i pieprzu. Ciasno układaj plasterki cukinii i zalej wrzącą zalewą.
  5. Słoiki z marynowaną cukinią dokładnie zakręć. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i wstaw do niego słoiki. Zalej je wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj przez 12-13 minut.

    Cukinia w słoikachfot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 08.08.2017.

Co zrobić z cukinii: 41 przepisów na cukinięKetchup z cukiniiSałatka z grillowanej cukinii - zaskoczysz tym przepisem gości

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)