Kasia gotuje z Polki.pl - Wielkanocna babka jogurtowa z malinami

Babka jogurtowa najczęściej gości na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak ja przygotować, by nigdy nie pojawił się zakalec!
Sylwia Kazimierczuk / 27.03.2018 12:56

Wielkanocna babka jogurtowa z malinami według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na wielkanocną babkę jogurtową z malinami:

  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka jogurtu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mrożonych malin
  • tabliczka białej czekolady (roztopiona)
  • 2 łyżki śmietany

Jak zrobić wielkanocną babkę jogurtową z malinami?

Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i białą masę. Dolewamy olej i jogurt. Dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z resztą składników. Dokładnie mieszamy i wsypujemy mrożone maliny. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną babkę wielkanocną studzimy przez parę minut. Przygotowujemy polewę z roztopionej tabliczki czekolady i śmietany. Możemy dodatkowo posypać jadalnymi groszkami cukrowymi.

Polecamy!

Przepis na najlepszą babkę wielkanocną! Sprawdź Babka piaskowa na 8 sposobów! Zrób koniecznie choć jedną!

 

Redakcja poleca

REKLAMA