Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Świetnie sprawdza się zarówno jako tło dla innych smaków, jak i jako samodzielna przekąska. Ugotowana jest dietetycznym daniem - to zaledwie 20-35 kalorii na 100 gramów! Nie ma jednak nic pyszniejszego, niż smakowita fasolka szparagowa z zasmażką...
Jak gotować fasolkę szparagową?
Kasia Bukowska pokazuje krok po kroku, jak gotować fasolkę szparagową.
- Rozpocznij od umycia fasolki, a potem poobcinaj końcówki.
- Do ugotowania 500 g fasolki potrzebujesz 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru.
- Do garnka z gotującą się wodą, wsyp cukier i sól.
- Wrzuć fasolkę.
- W zależności od tego, jak młoda jest fasolka, należy gotować ją od 5 do 10 minut. Stopień miękkości warzywa najlepiej sprawdzić widelcem!
- Gotową fasolkę odcedź i przelej zimną wodą - nie straci koloru i jędrności.
Zobacz też 20 innych dań z fasolki szparagowej
Jak zrobić fasolkę z zasmażką?
Jeśli masz ochotę przyrządzić fasolkę szparagową z zasmażką, przygotuj ją według poniższych kroków.
- Na ugotowane 500 g fasolki, potrzebujesz 1/4 kostki masła i 1/4 szklanki bułki tartej.
- Na patelni roztop masło. Wrzuć na nie bułką tartą, przesmaż, mieszając. Kolor zasmażki powinien być złocisty.
- Ugotowaną i odcedzoną fasolkę polej zasmażką.
Zobacz więcej wideo z przepisami