Tort naleśnikowy według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na tort naleśnikowy z kremem czekoladowym:
- małe opakowanie śmietany kremówki
- 3/4 szklanki mascarpone
- 3/4 szklanki kremu orzechowo-czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g truskawek
- 18-20 cienkich naleśników
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki uprażonych orzechów laskowych
Jak zrobić tort naleśnikowy z kremem czekoladowym?
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy dokładnie mikserem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy mascarpone i krem czekoladowy. Wsypujemy kakao i cukier waniliowy. Następnie kroimy truskawki na cienkie plasterki. Przygotowujemy wcześniej płaty naleśników (około 20 sztuk). Następnie każdy smarujemy przygotowaną masą czekoladową i układamy plasterki truskawek. Na koniec posypujemy prażonymi orzechami oraz kawałkami czekolady. Idealny deser na szybko dla całej rodziny. Może z powodzeniem zastąpić klasyczny tort biszkoptowy z kremem śmietanowym.
Polecamy!
75 najlepszych przepisów na naleśniki! Jest w czym wybierać! Puszyste naleśniki w stylu amerykańskim! Sprawdźcie, jak je zrobić!