Kasia gotuje z Polki.pl - Kruche ciasteczka jajka

Ciasteczka w kształcie jajek, to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na dekorację świąteczną. Polukrowane, w kolorach pasteli idealnie będą zdobiły wielkanocny stół! Sprawdź, jak je przygotować!
Sylwia Kazimierczuk / 27.03.2018 10:53

Kruche ciasteczka jajka według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na kruche ciasteczka w kształcie jajek:

  • pół szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duże jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek mleka
  • barwniki spożywcze
  • dekoracje

Jak zrobić kruche ciasteczka w kształcie jajek?

Do miseczki wsypujemy cukier, sól oraz miękkie masło. Ucieramy na gęstą i puszysta masę. Dodajemy jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy tak, aby składniki połączyły się. Następnie ugniatamy rękoma tworząc zgrabną kulę ciasta. Wykładamy na papier do pieczenia i przykrywamy kolejnym kawałkiem. Rozwałkowujemy na cienki placek ok. 3-4 mm. Ciasto chowamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Następnie wykrawamy kształt jajek i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu udekorujemy je lukrem. Do miski wsypujemy 2 szklanki cukru pudru i około 5 łyżek mleka. Dodatkowo dzielimy porcję lukru na kilka części, dodając dowolne barwniki spożywcze. Nakładamy na kruche ciastko i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. na koniec posypujemy jadalnymi dekoracjami.

Polecamy!

Zobacz, jak przygotować mazurek wegański! Tylko u nas! Urocze zajączki wprost do koszyczka wielkanocnego! Sprawdź!