Sałatki na grilla - lekkie przepisy ze świeżych i chrupiących warzyw

Sałatki na grilla fot. Adobe Stock
Sałatki na grilla powinny być lekkie i chrupiące. Dlatego najczęściej bazują na mieszance sałat, startych na tarce warzywach lub pokrojonych owocach. Do sałatek na grilla warto wykorzystać sosy na bazie jogurtu - świetnie korespondują z mięsami z grilla.
/ 18.04.2020 15:00
Sałatki na grilla fot. Adobe Stock

Sałatki na grilla ze świeżych i chrupiących warzyw to świetne uzupełnienie mięs. Dodatkowo uczynią nasze grillowanie zdrowszym, bo stanowią źródło witamin, minerałów i błonnika. 

Sałatki na grilla to już nie ogórek i pomidor podlany oliwą, a ciekawe kompozycje do zagryzienia. Idealnie sprawdzą się sezonowe warzywa: pamiętaj o szparagach i rzodkiewce. Grill to nie karkówka czy kiełbasa upieczona szybko na ruszcie, ale przemyślane i zorganizowane przyjęcie. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co towarzyszy grillowanym potrawom.

Dodatków do grilla może być całe mnóstwo, np. pieczony chlebek z masłem czosnkowymziemniaki z rusztu, przeróżne sosy i dipy no i oczywiście warzywa, pod różnymi postaciami. Można je również piec na grillu (np. grillowana cukinia, papryka, cebula) lub przeróżnie komponować tworząc wyśmienite sałatki.

Panzanella - toskańska sałatka idealna na grilla

Składniki:

  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych,
  • 2 żółte pomidory,
  • ogórek,
  • oliwki czarne,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • papryczka ostra posiekana,
  • ząbek czosnku,
  • cebula czerwona,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Obranego ogórka i żółte pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w piórka, oliwki na pół. Wszystko wymieszaj razem w misce.
  2. Dodać drobno posiekaną papryczkę, posiekany czosnek i porwane listki bazylii.
  3. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
  4. Z kromek chleba tostowego przygotuj grzanki i wymieszaj z sałatką na grilla.

Sałatka ziemniaczana - idealna do karkówki z grilla

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 5 ogórków surowych,
  • koperek,
  • jogurt grecki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i pokrój w grubsze plastry.
  2. Ogórki obierz, pokrój w plasterki.
  3. Koperek drobno posiekaj.
  4. Przygotuj sos do sałatki na grilla: jogurt wymieszaj z solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj dokładnie z warzywami i koperkiem. 

Sałatka pieczarkowa do kurczaka z grilla

Składniki:

  • 250 g pieczarek,
  • 3 pomidory,
  • 2 ogórki,
  • czerwona cebula,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • zioła, sól.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój na plasterki, posyp solą, wymieszaj i odstaw.
  2. Do oliwy dodaj kolorowe zioła do sałatek i również odstaw. 
  3. Pomidory pokrój w grubą kostkę, a rzodkiewki w plasterki.
  4. Pomidory i rzodkiewki dodaj do pieczarek i delikatnie wymieszaj.
  5. Sałatkę na grilla posyp szczypiorkiem i polej oliwą z ziołami.

Lekka sałatka na grilla z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1 papryka czerwona, 
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską oczyść, usuń zewnętrzne liście i pokrój w piórka. Przełóż do miski.
  2. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, przełóż do naczynia z kapustą.
  3. Rodzynki sparz we wrzątku, dodaj do pozostałych składników.
  4. Brzoskwinie (lub nektarynki) obierz i pokrój w cząstki - dodaj do bazy sałatki na grilla z kapusty pekińskiej.
  5. Przygotuj sos do lekkiej sałatki do potraw z grilla: jogurt i majonez wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.

Sosy do sałatek na grilla

Sosy przygotujemy na kilku różnych bazach. Warto wykorzystać oliwę z oliwek, jogurt grecki lub naturalny oraz zmiksowane awokado na gładko. Tłuszcz doskonale przewodzi smak, dlatego powyższe składniki są najczęściej używane do dressingów oraz sosów.

Oliwę z oliwek zestawiamy z mieszanką sałat, w tym roszponką, rukolą czy sałatą rzymską. Podawane z pomidorami, zielonym ogórkiem lub kiełkami tworzą idealna kompozycję.

Gęste jogurty lub dojrzałe awokado możemy zestawić z pieczonymi warzywami na grillu - papryką, bakłażanem lub cukinią. Dobrze współgrają też mieszanki warzyw korzeniowych startych na spiralizatorze - marchewka, seler lub pietruszka.

Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste sałatki do grillowanych mięs, których przygotowanie nie zabierze wiele czasu. Pyszne, kolorowe i zdrowe.

Artykuł na podstawie tekstu Wioletty Góreckiej. Pierwotnie został opublikowany 10.07.2012.

Grilluj w dobrym stylu - najlepsze przepisy i porady:Ekspresowe przepisy na sałatki do potraw z grillaObiecująca sałatka z grillowanych warzywKlasyczna sałatka grecka - lekka i orzeźwiająca

Redakcja poleca

REKLAMA