POLECAMY

4 doskonałe przepisy na sałatki do potraw z grilla! Zobacz, jakie to proste!

Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste sałatki do grillowanych mięs, których przygotowanie nie zabierze wiele czasu!
/ miesiąc temu

Sałatki do potraw z grilla powinny być lekkie i chrupiące. Warto wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, które są najlepsze w danym okresie. Koniec kwietnia i początek maja rozpoczyna się bogactwo szparagów, rzodkiewek oraz botwiny. Duszone lub na surowo podkreślą smak pieczonej karkówki, kiełbasy lub kaszanki.

Sałatki do grilla

Grill to już nie tylko kiełbaska upieczona szybko na ruszcie, ale przemyślane i zorganizowane przyjęcie. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co towarzyszy grillowanym potrawom. Dodatków do grilla może być całe mnóstwo, np. pieczony chlebek z masłem czosnkowym, ziemniaki z rusztu, przeróżne sosy i dipy no i oczywiście warzywa, pod różnymi postaciami. Można je również piec na grillu (np. grillowana cukinia, papryka, cebula) lub przeróżnie komponować tworząc wyśmienite sałatki.

Sałatki warzywne będą doskonałym uzupełnieniem pieczonych mięs i ryb. Dodatkowo uczynią nasze grillowanie zdrowszym, bo stanowią źródło witamin, minerałów i błonnika. Pamiętajmy o zaleceniach dietetyków, aby warzywa i owoce dostarczać organizmowi pięć razy dziennie!

Sosy do sałatek na grilla

Sosy przygotujemy na kilku różnych bazach. Warto wykorzystać oliwę z oliwek, jogurt grecki lub naturalny oraz zmiksowane awokado na gładko. Tłuszcz doskonale przewodzi smak, dlatego powyższe składniki są najczęściej używane do dressingów oraz sosów.

Oliwę z oliwek zestawiamy z mieszanką sałat, w tym roszponką, rukolą czy sałatą rzymską. Podawane z pomidorami, zielonym ogórkiem lub kiełkami tworzą idealna kompozycję.

Gęste jogurty lub dojrzałe awokado możemy zestawić z pieczonymi warzywami na grillu - papryką, bakłażanem lub cukinią. Dobrze współgrają też mieszanki warzyw korzeniowych startych na spiralizatorze - marchewka, seler lub pietruszka.

Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste sałatki do grillowanych mięs, których przygotowanie nie zabierze wiele czasu. Pyszne, kolorowe i zdrowe.

 

Panzanella

Składniki:

  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • 2 żółte pomidory
  • ogórek
  • oliwki czarne
  • 3 kromki chleba tostowego
  • papryczka ostra posiekana
  • ząbek czosnku
  • cebula czerwona
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatka panzanella

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Obranego ogórka i żółte pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół. Wszystko wymieszać razem w misce, dodać drobno posiekaną papryczkę, posiekany czosnek i porwane listki bazylii. Wszystko skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Z kromek chleba tostowego przygotować grzanki i wymieszać z sałatką.

 

Kulki mozzarelli z koktajlowymi pomidorkami i bazylią

Składniki:

  • mozzarella mini
  • pomidory koktajlowe
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Kulki mozzarelli z pomidorami

Sposób przygotowania:

Kulki mozzarelli mieszamy z pomidorkami (gdy są większe kroimy je na pół). Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy s wieżo zmielonym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.

 

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5 ogórków surowych
  • koperek
  • jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, pokroić w grubsze plastry. Ogórki obrać, pokroić  w plasterki. Koperek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać dokładnie z warzywami i koperkiem. Schłodzić w lodówce.

 

Sałatka pieczarkowo-pomidorowa

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki
  • czerwona cebula
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • zioła, sól

Sałatka z pieczarkami i pomidorami

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokrój na plasterki, posyp solą, wymieszaj i odstaw. Do oliwy dodaj kolorowe zioła do sałatek i również odstaw. Pomidory pokrój w grubą kostkę, a rzodkiewki w plasterki, dodaj do pieczarek i delikatnie wymieszaj. Przybierz pęczkami sałaty, posyp szczypiorkiem i polej oliwą z ziołami.

Zobacz też:
Sprawdź, jak przygotować dietetyczne dania na grilla! Zobacz, jak zrobić grillowane warzywa z fetą do sałatki!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/3 dni temu
Super przepisy! U mnie na grillu też nigdy nie może zabraknąć sałatek i oczywiście ogórków konserwowych! Najlepsze są te od Krakusa - zawsze przepyszne, chrupiące i słodko-kwasne w smaku.
/tydzień temu
Po majowo - grillowych szaleństwach przyda się pozbyć paru kilo;) Wszak niedługo lato:) Kilka pomocnych rozwiązań: zbijamywage.pl/preparaty-wspomagajace-odchudzanie/odchudz-sie-na-wiosne-najlepsze-suplementy-wspomagajace-ten-proces
/2 tygodnie temu
U mnie w weekend będzie grill <3 Zamówiłam dobre wino na alkohol-online. pl do tego mam już fajne przepisy na sałatki, pozostaje pomyśleć nad mięsem i będzie ok :)
POKAŻ KOMENTARZE (5)