Keto placki z cukinii w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Są równie łatwe w przygotowaniu, apetycznie wyglądają i smakują tak samo dobrze. Warto eksperymentować z przepisami i próbować różnych modyfikacji, a by znaleźć ulubiony smak.
Podajemy 3 sprawdzone przepisy low carb: na wytrawne placki z cukinii keto, na placki słodkie oraz na placek pieczony, który następnie kroi się na mniejsze kawałki i serwuje z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu można szybko przygotować smaczną przekąskę czy danie główne, a nawet słodki deser wpisujący się w dietę ketogeniczną.
Spis treści:
- Czy placki z cukinii są keto?
- Keto placki z cukinii z serem
- Keto placki z cukinii z piekarnika
- Keto placki z cukinii na słodko
Czy placki z cukinii są keto?
Takie tradycyjne placki z cukinii – nie są keto, ale te przygotowane z dodatkiem niezbożowej mąki – jak najbardziej! Skorzystaj z mąki migdałowej, ale możesz także zrobić miks migdałowej z mielonymi nasionami dyni, z dodatkiem mielonego siemienia lnianego czy z babką płesznik. Co ciekawe, placki z cukinii keto można jadać nie tylko w popularniejszej wersji wytrawnej, ale też na słodko. Dosładza się je keto słodzikiem i dodaje aromat, np. waniliowy.
Aby keto placki z cukinii wyszły dość zwarte i nie rozpadały się, trzeba startą cukinię odsączyć, i to naprawdę porządnie. Na szybko wystarczy to zrobić w ściereczce kuchennej. Przy większej ilości czasu na przygotowanie placków, warto tartą cukinię wymieszać ze szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Wtedy wypuści sok, a odsączanie będzie jeszcze skuteczniejsze.
Keto placki z cukinii z serem
Te keto placki z cukinii serem świetnie smakują też, gdy do ciasta dodasz lekko podsmażony boczek. Mocniej zrumienionymi paseczkami boczku można też placki posypać. Takie keto placki z cukinii z boczkiem będą bardzo sycące!
Parmezan można zastąpić serkiem mascarpone, wtedy do ciasta warto dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Miłośnicy serów z pewnością docenią też keto placki z cukinii z mozzarellą (suchą, nie z wody!), która po starciu godnie zastąpi parmezan z naszego przepisu. W takim przypadku także jest wskazany dodatek czosnku oraz posiekanej cebuli, aby placki były bardziej wyraziste w smaku.
Składniki:
- 2 średnie cukinie (200-250 g każda),
- 80-85 g tartego parmezanu,
- 30 g mąki migdałowej,
- 2 duże jajka
- spora szczypta soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 1-2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki do miski wyłożonej czyściutką bawełniana ściereczka kuchenną. Zawiń końce ściereczki i jak najlepiej odciśnij cukinię do zlewu.
- Wsyp cukinię do miski, dodaj parmezan, mąkę migdałową, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Rozgrzej oliwę na patelnię z powłoką nieprzywierającą ustawioną na średnim ogniu.
- Nabieraj łyżką masę na placki i wykładaj na patelnię. Spłaszcz placki łyżką i smaż 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawaj z kleksem śmietany i posypane natką pietruszki.
fot. Keto placki z cukinii z serem/ Adobe Stock, elena_hramowa
Keto placki z cukinii z piekarnika
Nasze keto placki z cukinii z piekarnika podawaj wytrawne – ze śmietaną, jogurtem, jogurtem greckim lub na słodko – np. z niskocukrowym dżemem, czy czymkolwiek chcesz, co nie wytrąci organizmu ze stanu ketozy.
Składniki:
- 250 g startej i odsączonej cukinii,
- 50 g sera mozzarella,
- 30 g mąki migdałowej,
- 25 g zmielonych łuskanych pestek dyni,
- 2 duże jaja, np. kacze,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka migdałowa, mąka z pestek dyni, sól, pieprz, proszek do pieczenia).
- Połączy startą cukinię z suchymi składnikami i jajkami.
- Wlej ciasto do blachy do pieczenia pokrytej pergaminem.
- Piecz ok. 15 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu keto placka z piekarnika pokrój go na części i wykładaj na talerze.
fot. Keto placki z cukinii z piekarnika/ Adobe Stock, RafMaster
Keto placki z cukinii na słodko
Keto placki z cukinii na słodko też doskonale smakują i mogą być niskowęglowodanowe. Podawaj je np. z bezcukrowym aromatyzowanym syropem klonowym, prażonymi orzechami pekan i dodatkową szczyptą cynamonu.
Składniki:
- ¾ szklanki startej i odsączonej cukinii,
- 1 ½ szklanki mąki migdałowej,
- 2 jaja,
- 6 łyżek niesłodzonego „mleka” migdałowego,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki kryształowego keto słodzika np. erytrytolu,
- ½ łyżeczki gumy ksantanowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ¼ szklanki tłuszczu do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dzbanku blendera zmieszaj mąkę migdałową, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową, słodzik, gumę ksantanową, jajka, „mleko migdałowe”, olej i ekstrakt waniliowy. Miksuj na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną i odsączoną cukinią. Odstaw na 10 minut.
- Na średnim ogniu rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię.
- Spryskaj patelnię oliwą, a następnie nakładaj łyżką ciasto na patelnię. Na jeden placek nie dawaj więcej niż 3 łyżki ciasta.
- Gdy brzegi placków się zetną (po ok. 2 minutach), odwróć naleśniki i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
fot. Keto placki z cukinii na słodko/ Adobe Stock, ArtCookStudio
Czytaj także:
Keto tortilla – 4 najlepsze przepisy na placki nie tylko do wrapów
Superprzepisy na keto wrapy
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy