- Dietetyczna zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
- Zapiekanka z cukinii i jajek fit
- Dietetyczna zapiekanka z cukinii i kurczaka
- Keto zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z cukinii i pieczarek fit
Dietetyczna zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Klasyczna zapiekanka z cukinii z mielonym mięsem w odchudzonej wersji.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- cebula,
- 400 g mięsnego mięsa wieprzowego chudego,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- 100 g tartego sera żółtego,
- oregano,
- rozmaryn,
- 30 ml oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cukinię w plastry.
- Cebulę posiekaj.
- Na patelni zeszklij cebulę, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
- Dodaj mięso, czosnek i podsmażaj.
- Po kilku minutach dodaj pomidory w puszce i podduszaj chwilę.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry cukinii.
- Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego.
- Wyłóż kolejną warstwę cukinii.
- Posyp serem żółtym i rozmarynem.
- Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.
fot. Dietetyczna zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego/ Adobe Stock, Daniel Vincek
Zapiekanka z cukinii i jajek fit
Ta fit zapiekanka z cukinii i jajek jest jednocześnie wysokobiałkowym posiłkiem. Białka dodają tu nie tylko jaja, ale i maślanka, która jest bazą sosu.
Składniki:
- duża cukinia lub dwie średnie (ok. 600 g),
- 300 ml maślanki,
- 8 jajek,
- cebula,
- kopiasta łyżka mąki ryżowej,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój na cienkie plasterki.
- Roztrzep jajka. Dodaj do nich maślankę i mąkę.
- Dopraw masę jajeczną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Cukinię wyłóż w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp drobno posiekaną cebulą.
- Zalej masą jajeczną. Możesz posypać serem na wierzchu.
- Piecz fit zapiekankę z cukinii przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj ze szczypiorkiem.
fot. Dietetyczna zapiekanka z cukinii i jajek fit/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Dietetyczna zapiekanka z cukinii i kurczaka
Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie wielu letnich warzyw w jednej potrawie, ta zapiekanka z cukinią sprawdzi się idealnie. Dodatek kurczaka podbija zawartość białka w potrawie, a soczyste pomidory tworzą smaczny, niskokaloryczny sos.
Składniki:
- cukinia,
- bakłażan,
- papryka,
- 3 duże pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- podwójna pierś z kurczaka,
- dowolne przyprawy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 30 g grana padano,
- cebula.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w cienkie plastry o szerokości naczynia żaroodpornego cukinię i bakłażana.
- Paprykę i cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Podsmaż pierś z kurczaka na łyżce oleju z dowolnymi przyprawami. Odłóż do ostygnięcia.
- Na patelni podsmaż cebulę z papryką. Dopraw czosnkiem. Dodaj pomidory i duś do uzyskania sosu.
- W naczyniu żaroodpornym dno wyłóż naprzemiennie bakłażanem i cukinią.
- Dodaj warstwę z połowy podsmażonego kurczaka.
- Przykryj kolejną warstwą cukinii i bakłażana.
- Powtórz czynność.
- Zalej sosem pomidorowym.
- Posyp serem grana padano.
- Piecz fit zapiekankę z cukinii przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
fot. Dietetyczna zapiekanka z cukinii i kurczaka/ Adobe Stock, O.B.
Keto zapiekanka z cukinii
Keto zapiekanka z cukinii z dużą ilością sera i śmietanki ma mało węglowodanów, a dużo tłuszczu. To nie jest dietetyczny i niskokaloryczny przepis, a przepis na wysokotłuszczową dietę ketogeniczną.
Składniki:
- cukinia,
- 150 g sera niebieskiego lazur,
- 200 g śmietanki 30%,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- świeża bazylia,
- jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cukinię w cienkie talarki.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą z oliwek.
- Ser pokrój na cienkie plastry.
- Wyłóż cukinię na dnie naczynia, posmaruj ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Wyłóż część sera, przykryj warstwą cukinii z czosnkiem i kontynuuj.
- Wymieszaj śmietankę z jajkiem, solą, pieprzem.
- Zalej zapiekankę masą śmietanową.
- Posyp dowolnym serem na wierzchu.
- Piecz fit zapiekankę z cukinii przez ok. 30 minut w temp. 180 stopniach.
- Podawaj ze świeżą bazylią.
fot. Keto zapiekanka z cukinii/ Adobe Stock, zefirchik06
Zapiekanka z cukinii i pieczarek fit
Oto pomysł na wegetariańską fit zapiekankę z cukinii w mocno sycącej wersji: z ziemniakami, pieczarkami i dietetycznym serem na wierzchu.
Składniki:
- 400 g cukinii,
- 400 g ziemniaków,
- 400 g pieczarek,
- 100 g mozzarelli light,
- 150 ml śmietanki 12 %,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- oregano,
- łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Podgotuj obrane ziemniaki w całości.
- Cukinię pokrój na talarki.
- Pieczarki pokrój na plastry, zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Podgotowane ziemniaki pokrój na talarki.
- Podsmaż pieczarki na patelni z dodatkiem soli i pieprzu.
- W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie pionowo plastry cukinii i ziemniaków.
- Gdy wypełnisz naczynie, wyłóż na całość pieczarki.
- Posyp obficie oregano.
- Wymieszaj jajka ze śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej składniki masą śmietanową.
- Wierzch posyp mozzarellą.
- Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach.
fot. Zapiekanka z cukinii i pieczarek fit/ Adobe Stock, Анна Журавлева
Czytaj także:
Makaron z cukinii to prawdziwy dietetyczny hit na odchudzanie. 5 przepisów na pyszny cukiniowy makaron
Fit zupa krem z cukinii – 4 najlepsze przepisy na dietetyczną cukiniową zupę
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki