Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Warto zachować jej smak na dłużej, bo sezon niestety nie trwa zbyt długo - rozpoczyna się w czerwcu, szczyt przypada na lipiec, a w sierpniu chyli się ku końcowi. Wiele z nas zamraża fasolkę, aby móc korzystać z zapasów również zimą. To jednak wcale nie jest jedyny pomysł na przetwory - co powiesz na fasolkę szparagową do słoików? Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno odmianę żółtą, jak i zieloną.
Przepis na fasolkę szparagową na zimę
Aby zrobić fasolkę szparagową w słoikach, potrzebny ci będzie:
- duży garnek,
- 2 litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami,
- ściereczka.
A składniki do przygotowania fasolki szparagowej na zimę to:
- 600-700 g fasolki szparagowej,
- woda,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, listki laurowe.
Sposób przygotowania:
- Umytą i pozbawioną końcówek fasolkę szparagową powkładaj do słoików.
- Do każdego z nich wsyp też po łyżeczce soli i łyżeczce cukru.
- Wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby fasolka szparagowa została przykryta w całości. Słoiki zakręć i potrząsaj, aby cukier i sól się rozpuściły.
- Fasolkę szparagową w słoikach ustaw na dnie garnka, na ściereczce. Uważaj, aby się nie stykały!
- Fasolka szparagowa w słoikach powinna gotować się teraz przez 50 minut na wolnym ogniu. Nie wyjmuj jej z garnka, dopóki woda nie wystygnie.
Zobacz więcej przepisów z fasolką szparagową:
Naleśniki z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa - przepisy na sałatkę, obiad i przetwory
Jak długo gotować fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków
Zupa z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa z zasmażką
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów