Rozalia Mancewicz poleca: Enchiladas z chili i fasolą

Z podróży do Meksyku Miss Polonia Rozalia Mancewicz przywiozła sobie nie tylko pamiątkowe sombrero i prawdziwą tequilę z robakiem, ale też garść przepisów na pyszne (i ostre!) meksykańskie dania
Rozalia Mancewicz poleca: Enchiladas z chili i fasolą fot. AKPA
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili lub jalapeno
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- szklanka bulionu wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej
- tortille
- starty ser żółty

Sposób wykonania:

1. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, pokrojoną chili (bez pestek) i przyprawy. Następnie włóż wołowinę i ciągle mieszając podsmaż. Do garnka dodaj pomidory i podlej całość bulionem. Duś do miękkości. Pod koniec gotowania wrzuć fasolę i jeszcze raz dopraw mięso do smaku.

2. Gotowy farsz ułóż grubo na tortillach. Zwiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp żółtym serem. Zapiekaj ok. 10 min w temp. 180 C. Serwuj z sałatką z awokado.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
łeee..to ja polecam dodać do tego fasolke chilli z lidla!