oliwa fot. Fotolia

Oliwa - jak wybierać

Półki sklepowe aż uginają się pod ciężarem różnych gatunków oliwy. Jak rozpoznać tę najbardziej aromatyczną i najsmaczniejszą? Zobacz sama!
/ 09.07.2013 10:16
oliwa fot. Fotolia

Jak poznać najlepszą oliwę?

Najlepsze oliwy pochodzą z pierwszego tłoczenia na zimno (włoskie extra vergine, hiszpańskie – extra virgen), zawierają najwięcej cennych składników odżywczych i są najbardziej aromatyczne.

Do czego używać oliwę z pierwszego tłoczenia?

Oliwa z pierwszego tłoczenia najlepiej smakuje na zimno, np. w sosach i dressingach lub jako dodatek do pieczywa (sposób popularny we Włoszech). Smak oliwy z oliwek zależy nie tylko od sposobu tłoczenia, ale także od gatunku owoców i czasu zbiorów. Warto też sprawdzić na opakowaniu z jakiego kraju i rejonu pochodzi.

Czym różnią się oliwy z poszczególnych krajów?

Greckie oliwy – pikantne i lekko ziołowe.
Greckie z Krety – łagodniejsze, z owocowym aromatem.
Hiszpańskie – łagodniejsze, z wyrazistą owocową nutą, np. jabłkową lub migdałową.
Włoskie z północy – słodkawo-orzechowe.
Włoskie z południa – bardzo wyraziste, lekko korzenne.

A jaką oliwę wykorzystać do smażenia?

Do smażenia rewelacyjnie nadają się tańsze oliwy (pure olive oil, pomace, sansa) wyprodukowane z wytłoczyn.