Jak poznać najlepszą oliwę?
Najlepsze oliwy pochodzą z pierwszego tłoczenia na zimno (włoskie extra vergine , hiszpańskie – extra virgen), zawierają najwięcej cennych składników odżywczych i są najbardziej aromatyczne.Do czego używać oliwę z pierwszego tłoczenia?
Oliwa z pierwszego tłoczenia najlepiej smakuje na zimno, np. w sosach i dressingach lub jako dodatek do pieczywa (sposób popularny we Włoszech). Smak oliwy z oliwek zależy nie tylko od sposobu tłoczenia, ale także od gatunku owoców i czasu zbiorów. Warto też sprawdzić na opakowaniu z jakiego kraju i rejonu pochodzi.Czym różnią się oliwy z poszczególnych krajów?
Greckie oliwy – pikantne i lekko ziołowe.Greckie z Krety – łagodniejsze, z owocowym aromatem.
Hiszpańskie – łagodniejsze, z wyrazistą owocową nutą, np. jabłkową lub migdałową.
Włoskie z północy – słodkawo-orzechowe.
Włoskie z południa – bardzo wyraziste, lekko korzenne.