Czym zastąpić mascarpone? Jednym z najlepszych zamienników mascarpone będzie gęsty jogurt grecki i śmietanka kremówka.
Mascarpone to włoski ser o miękkiej, ale gęstej, kremowej konsystencji i białym kolorze. Od innych serów różni się m.in. tym, że nie jest wytwarzany z mleka, tylko ze śmietanki. Co to oznacza? Że jest zdecydowanie słodszy w smaku.
To sztandarowy składnik, zaraz obok herbatników i kawy, kultowego włoskiego tiramisu. Mascarpone można dodawać również do innych kremowych deserów, jeść na surowo z pieczywem albo na jego bazie przygotowywać wytrawne sosy do makaronów.
A co zrobić, gdy w kuchni zabraknie mascarpone? Czy da się czymś go zastąpić?
Jogurt grecki zamiast mascarpone
Jogurt grecki swoją konsystencją jest bardzo zbliżony do mascarpone. Pamiętaj, że jeśli w przepisie było mascarpone a dodajesz jogurt grecki, warto doprawić go odrobiną cukru, najlepiej bardzo drobno zmielonego.
Śmietana kremówka jako zamiennik mascarpone
To jeden z lepszych zamienników sera mascarpone. 1 opakowanie serka mascarpone (400 g), równa się dwóm opakowaniom śmietanki (200 g).
Uwaga, śmietankę należy wymieszać z żelatyną. W jakich proporcjach? 200 g śmietany kremówki ubij na sztywną masę, a w trakcie ubijania dodaj do niej 1 łyżeczkę żelatyny, uprzednio rozpuszczonej w 6 łyżkach ciepłej wody.
Twaróg zamiast mascarpone
Najlepiej, jeśli zamiast mascarpone wykorzystasz półtłusty lub tłusty twaróg. Zmiel go trzykrotnie przez maszynkę i dodaj do wybranego dania. Możesz również wymieszać go w proporcjach 1:1 razem ze śmietanką 30% lub 36%, będzie wtedy bardziej kremowy.
Ricotta zastąpi mascarpone
Ser mascarpone możesz zastąpić innym włoskim serem - ricottą. Warto dodać odrobinę jogurtu greckiego lub śmietany, aby miał bardziej kremową konsystencję.
Więcej porad kulinarnych: