Ukręcanie majonezu z surowych jajek na Wielkanoc to przeżytek. Ten przepis bije go na głowę a sos nigdy się nie rozwarstwia
Majonez z gotowanych jajek to nowa odsłona klasycznej wersji tego sosu. Ma kremowy smak, a dzięki temu, że nie trzeba dodawać do niego surowych żółtek jest też prostszy w przygotowaniu. Można dodawać go do kanapek albo wykorzystać do sałatki. Świetnie sprawdzi się też jako jeden z przysmaków na wielkanocnym stole.

Puszysty domowy majonez wcale nie ustępuje smaku gotowym produktom ze sklepu. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu jego skład jest przejrzysty, a proporcje idealnie wyważone. Ten kremowy przysmak króluje podczas świąt wielkanocnych. To jeden ze składników faszerowanych jajek czy kultowej sałatki jarzynowej.
Zaletą majonezu z gotowanych jajek jest to, że nie zawiera surowych składników, które niekiedy mogą wzbudzają opory przed tym, aby przygotować ten sos samodzielnie. W tym przypadku nie trzeba parzyć żółtek, co dodatkowo skraca czas pracy.
Prosty przepis na majonez z gotowanych jajek
Do przygotowania tego domowego sosu potrzebujesz tylko kilku składników. Oprócz jajek i oleju, ważne jest dodanie przyprawy, które podkręcą smak majonezu i dodadzą mu wyrazistości.
Składniki:
- 3 ugotowane jajka,
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- szczypta soli i pieprzu ziołowego,
- odrobina cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka pokrój na duże kawałki i zalej olejem. Następnie zblenduj całość do uzyskania gładkiej masy - najlepiej wykorzystać wysokie naczynie, aby uchronić się przed zabrudzeniem. Dodaj sok z cytryny oraz musztardę. Wymieszaj całość. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem.
Jeśli chcesz uzyskać słodkawy smak, możesz dodać pół łyżeczki cukru. Tak przygotowany majonez wychodzi gładki i puszysty, a dzięki wykorzystaniu gotowanych jajek składniki łączą się w jednolitą masę, a sos nie rozwarstwia się i jest gęsty.
Jak podkręcić smak domowego majonezu?
Klasyczną wersję sosu na bazie gotowanych jajek możesz wzbogacić o aromatyczne dodatki. Jeśli lubisz łączyć smaki, dobrym rozwiązaniem będzie dodanie kilku główek czosnku przeciśniętych przez praskę. Tak w prosty sposób zamienisz domowy majonez na sos czosnkowy. A dla miłośników bardziej wytrwanych smaków dodatek soku z cytryny można wymienić na wyrazistszy smak octu jabłkowego.
Inne dodatki, które wzbogacą smak majonezu z gotowanych jajek to:
- suszone pomidory,
- koperek
- ogórki konserwowe,
- grzybki marynowane,
- kurkuma w proszku,
- suszony czosnek niedźwiedzi,
- sproszkowana wędzona papryka.
Tak przygotowany majonez możesz zaserwować nie tylko podczas śniadania wielkanocnego. Ten biały sos świetnie nadaje się również do zimnych przekąsek, na przykład pasty jajecznej. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do obiadowych surówek oraz sałatek z kurczakiem.

Czytaj także:
- Nowoczesne potrawy wielkanocne
- Wielkanocna babka z majonezem
- Przepis na wielkanocny żurek na maślance