Lepienie pierogów jest czasochłonne, dlatego zwykle od razu przygotowujemy większą porcję, tak aby wystarczyło na kilka obiadów. Co zrobić z tymi, których nie zdążymy zjeść w ciągu 2 najbliższych dni? Czy można mrozić ugotowane pierogi? A może od razu surowe? Okazuje się, że w obu przypadkach możesz je włożyć do zamrażarki. Jak się za to zabrać?
Spis treści:
Jak mrozić pierogi surowe?
Wydawać by się mogło, że do mrożenia nadają się tylko ugotowane pierogi, jednak możesz je włożyć do zamrażarki także w wersji surowej. Musisz jednak znać kilka prostych wskazówek.
Surowe pierogi zamrozisz w łatwy sposób:
- Rozłóż wszystkie pierogi na tackach w taki sposób, aby się nie dotykały.
- Oprósz je mąką i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyjmij pierogi i przełóż je do woreczków. Dzięki przymrożeniu mogą teraz się dotykać — na pewno się nie skleją.
- Włóż tak przygotowane pierogi do zamrażarki.
Fazę przymrażania pierogów najlepiej przeprowadzać etapami. Jeśli chcesz zamrozić dużą ilość pierogów, nie dasz rady wszystkich naraz włożyć do zamrażarki w taki sposób, aby się nie dotykały.
Ile mogą leżeć surowe pierogi w zamrażarce?
Surowe pierogi w zamrażarce można przechowywać przez około 3 miesiące. Staraj się zużyć je w tym czasie. Najlepiej podzielić je na pojedyncze porcje, aby nie musieć wyjmować kilku pojemników czy woreczków, a następnie odrywać od siebie pierożków, które „skleiły się” szronem.
fot. Pierogi przygotowane do mrożenia/ Adobe Stock, serg9768608
Jak mrozić pierogi ugotowane?
Mrozić możesz też już ugotowane pierogi, jednak ich trwałość do spożycia będzie krótsza. Ugotowane pierogi wkładaj do zamrażarki wtedy, kiedy zostanie ci niewielka ilość i boisz się, aby się nie zepsuły.
Jak mrozić ugotowane pierogi?
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
- Polej je łyżką oleju, wymieszaj, by je natłuścić.
- Ostudź i przełóż do woreczków na mrożonki.
Ile mogą leżeć ugotowane pierogi w zamrażarce?
Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażarce przez około 1 miesiąc. Po tym czasie pierogi zrobią się suche i niesmaczne. Najlepiej więc ugotowane pierogi zjeść na bieżąco i nie mrozić dużego zapasu. Jeśli chcesz przygotować większą ilość, lepiej zamrozić pierogi w wersji surowej.
Jak gotować mrożone pierogi?
Zamrożone pierogi możesz szybko i łatwo odgrzać w lekko osolonej wodzie albo na patelni. Surowe pierogi wrzuć na wrzątek na ok. 2-3 minuty - taki czas wystarczy, aby ciasto mogło się ugotować. Nie musisz też ich wcześniej rozmrażać. Na patelni odgrzewaj tylko pierogi, które zostały zamrożone po ugotowaniu.
Jeśli chcesz odgrzać pierogi, które były zamrożone po ugotowaniu, pamiętaj, że podczas gotowania mogą się one łatwo rozpaść. By temu zapobiec, nie gotuj ich zbyt długo, a jedynie wrzuć na krótko do wrzątku. Mrożone gotowane pierogi możesz też lekko obsmażyć.
fot. Jak gotować mrożone pierogi/Adobe Stock, New Africa
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.10.2020
Czytaj także:
Jak długo można mrozić żywność?
Jak zamrozić fasolkę szparagową?
Czy można mrozić paprykę?