Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- brokuł,
- 2-3 jajka,
- 2 pomidory,
- czerwona cebula,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- grubo mielony pieprz,
- sól,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Podczas odtwarzania tego przepisu pamiętaj, by brokuł gotować al dente w lekko osolonej wodzie. Sprawdź też, ile gotuje się jajka na twardo i odczekaj, aż wystygną.
- Brokuł ugotuj w osolonej wodzie, wyjmij i odcedź.
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
- Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki, cebulę w krążki.
- Kukurydzę odcedź na sicie.
- Wszystkie składniki delikatnie połącz, ułóż na półmisku, posyp grubo zmielonym pieprzem i solą.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw pieprzem, polej sałatkę sosem.
- Odstaw do lodówki na 10 minut, żeby składniki się dobrze połączyły.
Inne przepisy na sałatki: Sałatka z brokułami Magdy Gessler
Sałatka z makaronu i wędliny
Sałatka z makaronem i kurczakiem