Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag ciasta filo w płatkach
- 5 jajek
- 45 dag mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag filetu z łososia
- 20 dag sera typu feta
- olej do ciasta
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na jajka w cieście ze szpinakiem!
- Łososia pokrój w kostkę, oprósz solą i przesmaż na oleju.
- 4 jajka ugotuj na twardo.
- Szpinak rozmroź i przesmaż z czosnkiem.
- Dodaj do niego pokruszony ser.
- Formę do tarty wyłóż pogniecionym papierem do pieczenia.
- Na papierze rozłóż posmarowane olejem płaty ciasta.
- Na cieście ułóż szpinak z serem, na nim ugotowane jajka i podsmażonego łososia.
- Całe nadzienie polej roztrzepanym jajkiem.
- Rogi ciasta filo zawiń do środka, zakrywając farsz.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30 minut, tzn. do czasu, aż ciasto się zarumieni, a zawartość zetnie.