Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 dużych jajek,
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku albo szczypiorku,
- 5 dag ostrego sera żółtego,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Jajka faszerowane serem żółtym możesz również wzbogacić dodatkiem szynki. Jeśli masz ochotę, dodaj też więcej przypraw - urozmaicisz smak przekąski. W naszej wersji jajka są serwowane w skorupkach, dla lepszego efektu wizualnego. Trzeba je też przez chwilę podpiec w piekarniku.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź.
- Bardzo ostrym nożem przekrój na połówki uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
- Delikatnie wydrąż.
- Ser żółty zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę.
- Żółtka i białka posiekaj, wymieszaj z posiekaną natką, połową pokrojonego w kostkę sera.
- Dopraw solą, pieprzem i szczyptą papryki. Możesz dodać również np. curry.
- Masą napełnij skorupki, wierzch obłóż kawałkami pozostałego sera.
- Ułóż jajka faszerowane serem na blaszce i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
- Podawaj ciepłe. Jajka faszerowane serem najlepiej smakują na gorąco.
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Żurek na maślance
Babka drożdżowa (łatwa)
Wędliny domowe na Wielkanoc
Sałatka jarzynowa inaczej