Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc

Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Weronika Kwaśniak / 19.03.2021 17:01
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 dużych jajek,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku albo szczypiorku,
  • 5 dag ostrego sera żółtego,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Jajka faszerowane serem żółtym możesz również wzbogacić dodatkiem szynki. Jeśli masz ochotę, dodaj też więcej przypraw - urozmaicisz smak przekąski. W naszej wersji jajka są serwowane w skorupkach, dla lepszego efektu wizualnego. Trzeba je też przez chwilę podpiec w piekarniku.

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź.
  2. Bardzo ostrym nożem przekrój na połówki uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
  3. Delikatnie wydrąż.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce albo pokrój w drobną kostkę.
  5. Żółtka i białka posiekaj, wymieszaj z posiekaną natką, połową pokrojonego w kostkę sera.
  6. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą papryki. Możesz dodać również np. curry.
  7. Masą napełnij skorupki, wierzch obłóż kawałkami pozostałego sera.
  8. Ułóż jajka faszerowane serem na blaszce i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
  9. Podawaj ciepłe. Jajka faszerowane serem najlepiej smakują na gorąco.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Żurek na maślance
Babka drożdżowa (łatwa)
Wędliny domowe na Wielkanoc
Sałatka jarzynowa inaczej

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA