Polewa czekoladowa to podstawowy składnik wielu słodyczy - ciast, ciasteczek, lodów, tart... Może zmienić najprostszy przysmak w wykwintny deser!
fot. Fotolia
Oczywiście, gotową polewę czekoladową kupisz w każdym sklepie. Zdrowiej i taniej (oraz przyjemniej) będzie, jeśli zrobisz ją sama! Idealna polewa czekoladowa nie polega na samym rozpuszczeniu czekolady - sprawdź nasz przepis.
Jeśli chcesz, żeby polewa była bardziej błyszcząca, dodaj do niej odrobinę żelatyny!
Przepis na idealną polewę czekoladową
Składniki:
- 10 dag masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
- 1. Masło pokrój.
- 2. Wszystkie składniki włóż do rondelka.
- 3. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- 4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.