Jak przygotować polewę czekoladową?

Idealna polewa czekoladowa nie polega na samym rozpuszczeniu czekolady - sprawdź nasz przepis!
/ 02.03.2014 08:01

Polewa czekoladowa to podstawowy składnik wielu słodyczy - ciast, ciasteczek, lodów, tart... Może zmienić najprostszy przysmak w wykwintny deser!

Jak przygotować polewę czekoladową?

fot. Fotolia

Oczywiście, gotową polewę czekoladową kupisz w każdym sklepie. Zdrowiej i taniej (oraz przyjemniej) będzie, jeśli zrobisz ją sama! Idealna polewa czekoladowa nie polega na samym rozpuszczeniu czekolady - sprawdź nasz przepis.

Jeśli chcesz, żeby polewa była bardziej błyszcząca, dodaj do niej odrobinę żelatyny!

Przepis na idealną polewę czekoladową

Składniki:

  • 10 dag masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. 1. Masło pokrój.
  2. 2. Wszystkie składniki włóż do rondelka.
  3. 3. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
  4. 4. Kiedy wszystkie składniki się połączą, całość podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.