Jedni kochają karpia, a inny nienawidzą go z całego serca. Karp kojarzy się nam zwykle wyłącznie z wigilijną potrawą, ale nie zawsze tak było: okazuje się, że to wcale nie jest wielowiekowa tradycja! Sięga ona najdalej... czasów głębokiego komunizmu.
Warto pamiętać, że chociaż kaloryczność karpia może nie zachęcać do częstego jego spożywania, ma on mnóstwo wartości odżywczych i jest bardzo zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Chociaż kojarzy się z biednymi czasami, kiedy w sklepach nic nie było (a niektórym też z niezbyt przyjemnym smakiem), karp może być smaczny i zdecydowanie warto go jeść – nie tylko od święta. W naszej książce kucharskiej znajdziesz inspiracje, jak podawać karpia w Boże Narodzenie i nie tylko. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.
Jak przyrządzić karpia?
Zanim jednak weźmiesz się za odczarowywanie karpia, trzeba go odpowiednio sprawić i wyfiletować. Nie musisz się martwić – zajmie to co najwyżej pięć minut. Na szczęście karp nie ma wielu łusek, więc bardzo łatwo się go skrobie. Nie wyrzucaj ich jednak! Zgodnie z bożonarodzeniową tradycją należy je wysuszyć, a następnie włożyć do portfela – ma to zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.
Karpia musisz pozbawić wnętrzności i dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie odetnij płetwy, grzbiet i pokrój rybę w dzwonka. Tradycyjny karp wigilijny jest obtoczony mąką i smażony na gorącej patelni – z pewnością jest to najprostsze rozwiązanie.
Jeśli jednak wolisz inną wersję, możesz opanierować karpia w płatkach migdałów, zrobić z niego rybę po grecku lub po żydowsku. Z tej ryby możesz także przyrządzić wyśmienitą zupę rybną, a jeśli masz trochę więcej czasu, przygotuj karpia w galarecie lub faszerowanego warzywami.
Zobacz też nasze inspiracje na dania z karpiem:

Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko

Chrupiący karp pieczony w piekarniku na 3 sposoby. Przygotuj go w maśle, cebuli albo z miodem

Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia

Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię

Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie

Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?

Przedwojenny karp wigilijny – na szaro

Jak zrobić karpia po żydowsku?

Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!

Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!

Karp z orzechami - przepis Ani Starmach

Karp z rodzynkami i winem

Karp zapiekany

Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie

Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis

Karp z pieca z pieczarkami - przepis
