Karp fot. Adobe Stock

Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy

Karp to dosyć zapomniana, ale bardzo smaczna ryba. Zwykle jada się ją tylko jeden raz w roku – w Wigilię, a szkoda! Warto wprowadzić ją do jadłospisu też w innych miesiącach.
Urszula Wilczkowska / 16.11.2019 23:36
Karp fot. Adobe Stock

Jedni kochają karpia, a inny nienawidzą go z całego serca. Karp kojarzy się nam zwykle wyłącznie z wigilijną potrawą, ale nie zawsze tak było: okazuje się, że to wcale nie jest wielowiekowa tradycja! Sięga ona najdalej... czasów głębokiego komunizmu.

Warto pamiętać, że chociaż kaloryczność karpia może nie zachęcać do częstego jego spożywania, ma on mnóstwo wartości odżywczych i jest bardzo zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Chociaż kojarzy się z biednymi czasami, kiedy w sklepach nic nie było (a niektórym też z niezbyt przyjemnym smakiem), karp może być smaczny i zdecydowanie warto go jeść – nie tylko od święta. W naszej książce kucharskiej znajdziesz inspiracje, jak podawać karpia w Boże Narodzenie i nie tylko. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.

Jak przyrządzić karpia?

Zanim jednak weźmiesz się za odczarowywanie karpia, trzeba go odpowiednio sprawić i wyfiletować. Nie musisz się jednak martwić – zajmie to co najwyżej pięć minut. Na szczęście karp nie ma wielu łusek, więc bardzo łatwo się go skrobie. Nie wyrzucaj ich jednak! Zgodnie z bożonarodzeniową tradycją należy je wysuszyć, a następnie włożyć do portfela – ma do zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.

Karpia musisz pozbawić wnętrzności i dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie odetnij płetwy, grzbiet i pokrój rybę w dzwonka. Tradycyjny karp wigilijny jest obtoczony mąką i smażony na gorącej patelni – z pewnością jest to najprostsze rozwiązanie.

Jeśli jednak wolisz inną wersję, możesz opanierować karpia w płatkach migdałów, zrobić z niego rybę po grecku lub po żydowsku. Z tej ryby możesz także przyrządzić wyśmienitą zupę rybną, a jeśli masz trochę więcej czasu, przygotuj karpia w galarecie lub faszerowanego warzywami.

Zobacz też nasze inspiracje na dania z karpiem:

Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Duszony karp po żydowsku kojarzy się z karpiem w galarecie. Ale istnieje też jego tradycyjna, duszona wersja.
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Szary sos to sos z migdałami i rodzynkami. Zanurzony w nim karp to prawdziwa kulinarna przygoda. Przed wojną – wręcz wigilijny kanon.
Jak zrobić karpia po żydowsku?
Jak zrobić karpia po żydowsku?
Mówi się, że dzieci i ryby głosu nie mają. W wigilię to przysłowie nie ma jednak racji bytu. Dziecko przecież jest bohaterem Świąt Bożego Narodzenia. A jeśli chodzi o ryby… No cóż, można powiedzieć, że w kwestiach kulinarnych ich obecność jest szczególnie wymowna!
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
To twoja ulubiona ryba? Jeżeli nie masz pomysłu albo chcesz zachwycić domowników nowym pomysłem, sprawdź nasze przepisy! Nie tylko smażony lub w galarecie - zobacz!
Jak zrobić najlepszego karpia w zalewie octowej z warzywami do słoika? Sprawdź!
Jak zrobić najlepszego karpia w zalewie octowej z warzywami do słoika? Sprawdź!
Wykorzystaj już dziś doskonały przezpis na marynowanego karpia w occie, by cieszyć się najlepszym smakiem na Boże Narodzenie!
Jak zrobić pieczonego karpia na maśle, w cebuli lub w miodzie? 3 sprawdzone przepisy!
Jak zrobić pieczonego karpia na maśle, w cebuli lub w miodzie? 3 sprawdzone przepisy!
W tym roku planujesz pieczona rybę? Wybierz karpia z dodatkiem masła lub miodu i zaskocz wszystkich domowników! Nikt nie oprze się jego delikatnemu mięsu!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Zastanawiasz się, jak przyrządzić rybę w tym roku, aby smakowała wyjątkowo? Przyprawy korzenne, piernik i bakalie brzmią świetnie? Sprawdź nasz przepis na karpia po staropolsku!
Jak kupić dobrego karpia - praktyczne rady
Jak kupić dobrego karpia - praktyczne rady
Co jest lepsze: duży czy mały karp? Czy kupowanie żywego karpia jest dobrym pomysłem?
Kotlety rybne - przepis na kotlety z karpia
Kotlety rybne - przepis na kotlety z karpia
Nie lubisz w czasie wigilijnej wieczerzy wydłubywać ości? Kotlety rybne według przepisu Magdy Gessler to potrawa stworzona dla ciebie! Sprawdź!
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole: w końcu chyba nikt nie wyobraża sobie bez tej potrawy świąt. Jego przygotowanie jest banalnie proste.
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Klasyka w nietypowej odsłonie!
Karp z rodzynkami i winem
Karp z rodzynkami i winem
Tak samo jak karpia możesz przyrządzić też np. leszcza.
Karp zapiekany
Karp zapiekany
Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia - ciekawą alternatywą jest karp zapiekany w serze.
Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie
Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie
Czasem warto w tradycji trochę namieszać. Karp po indyjsku na Boże Narodzenie - czemu nie?
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Wigilia bez świątecznego karpia straciłaby wiele ze swojego uroku. Zobacz przepis na tę tradycyjną rybę.
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami koniecznie musi pojawić się na Twoim wigilijnym stole.
Karp faszerowany Eli
Karp faszerowany Eli
Pyszny karp na wigilijny stół.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)