Karp nie tylko w Wigilię. Zobacz nasze sprawdzone przepisy

Karp fot. Adobe Stock
Karp to dosyć zapomniana, ale bardzo smaczna ryba. Zwykle jada się ją tylko jeden raz w roku – w Wigilię, a szkoda! Warto wprowadzić ją do jadłospisu też w innych miesiącach.
Urszula Wilczkowska / 16.11.2019 23:36
Karp fot. Adobe Stock

Jedni kochają karpia, a inny nienawidzą go z całego serca. Karp kojarzy się nam zwykle wyłącznie z wigilijną potrawą, ale nie zawsze tak było: okazuje się, że to wcale nie jest wielowiekowa tradycja! Sięga ona najdalej... czasów głębokiego komunizmu.

Warto pamiętać, że chociaż kaloryczność karpia może nie zachęcać do częstego jego spożywania, ma on mnóstwo wartości odżywczych i jest bardzo zdrową rybą. Jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Chociaż kojarzy się z biednymi czasami, kiedy w sklepach nic nie było (a niektórym też z niezbyt przyjemnym smakiem), karp może być smaczny i zdecydowanie warto go jeść – nie tylko od święta. W naszej książce kucharskiej znajdziesz inspiracje, jak podawać karpia w Boże Narodzenie i nie tylko. Każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.

Jak przyrządzić karpia?

Zanim jednak weźmiesz się za odczarowywanie karpia, trzeba go odpowiednio sprawić i wyfiletować. Nie musisz się martwić – zajmie to co najwyżej pięć minut. Na szczęście karp nie ma wielu łusek, więc bardzo łatwo się go skrobie. Nie wyrzucaj ich jednak! Zgodnie z bożonarodzeniową tradycją należy je wysuszyć, a następnie włożyć do portfela – ma to zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.

Karpia musisz pozbawić wnętrzności i dokładnie wypłukać zimną wodą. Następnie odetnij płetwy, grzbiet i pokrój rybę w dzwonka. Tradycyjny karp wigilijny jest obtoczony mąką i smażony na gorącej patelni – z pewnością jest to najprostsze rozwiązanie.

Jeśli jednak wolisz inną wersję, możesz opanierować karpia w płatkach migdałów, zrobić z niego rybę po grecku lub po żydowsku. Z tej ryby możesz także przyrządzić wyśmienitą zupę rybną, a jeśli masz trochę więcej czasu, przygotuj karpia w galarecie lub faszerowanego warzywami.

Zobacz też nasze inspiracje na dania z karpiem:

Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Najlepszy karp w zalewie octowej do słoika: w sam raz na święta i nie tylko
Aby przygotować pysznego karpia w zalewie octowej, nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy dobrej jakości ryba oraz odpowiednio przygotowana zalewa octowa. Jak dobrze zamarynować karpia, aby był pyszny i sprawdził się nie tylko na święta, ale także na inne okazje? Zobacz te 3 przepisy.
Chrupiący karp pieczony w piekarniku na 3 sposoby. Przygotuj go w maśle, cebuli albo z miodem
Chrupiący karp pieczony w piekarniku na 3 sposoby. Przygotuj go w maśle, cebuli albo z miodem
Nie musisz smażyć ryby na Wigilię. Na świąteczny stół poleca się także chrupiący karp pieczony w piekarniku. Tak przygotowana świąteczna ryba będzie idealny uzupełnieniem kolacji, a także ciekawą przekąską lub daniem obiadowym w kolejne dni. Zobacz, jak przygotować pieczonego karpia na 3 sposoby.
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia
Jaki karp jest najsmaczniejszy: duży, czy mały? Podpowiadamy jak wybrać najlepszego karpia
Najsmaczniejszy karp nie może być zbyt mały ani zbyt duży. Idealna waga karpia to ok. 1,5-2 kg. Taki karp nie ma zbyt dużo ości, ale nie jest też nadzwyczaj tłusty. Najlepszy karp to karp królewski i karp pełnołuskowy. Duże znaczenie dla smaku karpia ma też sposób hodowli: najlepsze karpie muszą dojrzewać przynajmniej 3 sezony i muszą być karmione wartościową karmą.
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler z dodatkiem masła i pietruszki to wyborne dania na świąteczną kolację. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut.
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole: w końcu chyba nikt nie wyobraża sobie bez tej potrawy świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Jak zrobić duszonego karpia po żydowsku?
Duszony karp po żydowsku kojarzy się z karpiem w galarecie. Ale istnieje też jego tradycyjna, duszona wersja.
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Przedwojenny karp wigilijny – na szaro
Szary sos to sos z migdałami i rodzynkami. Zanurzony w nim karp to prawdziwa kulinarna przygoda. Przed wojną – wręcz wigilijny kanon.
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
Jak zrobić wigilijnego karpia w galarecie lub po staropolsku? Sprawdzone przepisy!
To twoja ulubiona ryba? Jeżeli nie masz pomysłu albo chcesz zachwycić domowników nowym pomysłem, sprawdź nasze przepisy! Nie tylko smażony lub w galarecie - zobacz!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Jak zrobić karpia po staropolsku z piekarnika z szarym sosem? Sprawdzony przepis!
Zastanawiasz się, jak przyrządzić rybę w tym roku, aby smakowała wyjątkowo? Przyprawy korzenne, piernik i bakalie brzmią świetnie? Sprawdź nasz przepis na karpia po staropolsku!
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Karp z orzechami - przepis Ani Starmach
Klasyka w nietypowej odsłonie!
Karp z rodzynkami i winem
Karp z rodzynkami i winem
Tak samo jak karpia możesz przyrządzić też np. leszcza.
Karp zapiekany
Karp zapiekany
Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia - ciekawą alternatywą jest karp zapiekany w serze.
Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie
Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie
Czasem warto w tradycji trochę namieszać. Karp po indyjsku na Boże Narodzenie - czemu nie?
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Karp zapiekany w sosie piernikowym - przepis
Wigilia bez świątecznego karpia straciłaby wiele ze swojego uroku. Zobacz przepis na tę tradycyjną rybę.
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami - przepis
Karp z pieca z pieczarkami koniecznie musi pojawić się na Twoim wigilijnym stole.

Redakcja poleca

REKLAMA