Karp marynowany z zielonym chilli. Fot. Vanguard PR. fot. Ganesh

Karp po indyjsku - wypróbuj na Boże Narodzenie

Czasem warto w tradycji trochę namieszać. Karp po indyjsku na Boże Narodzenie - czemu nie?
/ 19.12.2012 13:18
Karp marynowany z zielonym chilli. Fot. Vanguard PR. fot. Ganesh

Nie namawiamy oczywiście do zbyt drastycznych posunięć w kwestii urozmaicania świątecznego menu, zdając sobie sprawę z faktu, że spora część tradycjonalistów zapewne podeszłaby do tego pomysłu sceptycznie. Dla osób z bardziej radykalnym podejściem, próby jakichkolwiek zmian w temacie potraw wigilijnych i tak będą zapewne zakrawały o swego rodzaju świętokradztwo. Zawsze można jednak pokusić się o drobne kulinarne urozmaicenia, które z pewnością zaintrygują świątecznych gości, a nawet u tych, z podejściem bardziej konserwatywnym, nie wywołają szoku i sprzeciwu.

Weźmy na przykład karpia. W galarecie, smażony, po żydowsku – w Polsce od lat popularne są różne wariacje na temat tej najpopularniejszej wigilijnej ryby. A gdyby tak tym razem, właśnie za sprawą karpia, wprowadzić na świąteczny stół powiew świeżości rodem z… Indii? Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji „Ganesh” zapewnia, że to doskonały pomysł: "Karp w świetny sposób może komponować się za smakiem orientalnych przypraw, takich jak chilli, kurkuma czy imbir, które nie dość, że nadadzą rybie nowego, zaskakującego charakteru, to jeszcze doskonale nas rozgrzeją. I choć połączenie to może wydawać się niektórym dość egzotyczne, to gwarantuję, że będzie ono smakowało nie tylko najbardziej zagorzałym zwolennikom indyjskiej kuchni".

Indie na wigilijny stół możemy spróbować „przemycić” za pomocą karpia na kilka sposobów. Tapinder Sharma prezentuje proste przepisy, które nadadzą świętom odrobiny orientalnego charakteru.

Zobacz także: Veg Samosa - smażone pierożki wegetariańskie

Karp marynowany z zielonym chilli

Karp marynowany z zielonym chilli

Marynata na 1 karpia średniej wielkości:

  • łyżeczka soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżeczka chilli w proszku
  • 1 sztuka świeżego zielonego chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka Haldi (kurkumy)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ugniatamy w moździerzu na jednolitą pastę. Boki ryby przecinamy w 4 – 6 miejscach i obsmarowujemy przygotowaną marynatą. Karpia zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy na patelni tuż przed podaniem.

Zobacz także: Jak sprawić karpia krok po kroku?

Karp panierowany z czerwonym chilli

Karp panierowany z czerwonym chilli

Składniki:

Panierka na jednego karpia średniej wielkości:

  • 0,5 kg mąki groszkowej Besan
  • ok. 300 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • pół łyżeczki przyprawy Chat Masala

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji maczamy kawałki karpia w cieście i wrzucamy na głęboki olej do obsmażenia. Po wyjęciu obsypujemy przyprawą Chat Masala.

Źródło: Materiały prasowe Vanguard PR.

Polecamy: Ile kalorii ma smażony karp?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/07.01.2013 13:49
Szkoda, że nie trafiłem na te przepisy przed Wigilią, bo prezentują się bardzo apetycznie! I faktycznie, byłaby to pewna miła odmiana na świątecznym stole:) A swoją drogą bardzo lubię tę restaurację wymienioną w tekście. Już się nie mogę doczekać na otwarcie w Krakowie...