Ile kalorii ma smażony karp?

Smażony karp.
Karp to ryba, która przez większość z nas przyrządzana jest wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, ale nadal karp najpopularniejszy jest w wersji smażonej. Czy tak przygotowany, jest bardzo kaloryczny? Jak ewentualnie zmniejszyć jego kaloryczność? Oto kilka informacji na ten temat.
/ 04.12.2018 11:09
Smażony karp.

Karp, czyli ryba świąteczna

Karp jest rybą słodkowodną, dość licznie występującą w zbiornikach otwartych. Jest chętnie poławiany przez wędkarzy, a hodowany na dużą skalę przede wszystkim do celów konsumpcyjnych. Mało kto wie, ale karp jest gatunkiem obcym i niekorzystnym dla zbiornika, do którego został wprowadzony. Powoduje w nim zamulenie wody i degradację dna.

W Polsce karpia jada się prawie wyłącznie na święta. Ma on swoich fanów, dla niektórych natomiast jest to ryba zbyt oścista i dlatego zastępują karpia innymi rybami. Karpia można przygotować w galarecie (po żydowsku), faszerowanego lub w najprostszej i lubianej przez wielu, wersji smażonej.

Zobacz także: Inne pomysły na karpia

Porcja 100 g smażonego karpia ma 185 kcal. Wartość odżywcza przedstawia się następująco:

  • Węglowodany: 0.0 g
  • Białko: 21.9 g
  • Tłuszcze: 10.2 g
  • Cholesterol: 84.5 mg
  • Sód: 36.59 mg
  • Błonnik: 0.0 g

Warto jeść karpia w każdej postaci, ponieważ jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych , tj. omega-3 i 6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Regulują, m.in. pracę naszego mózgu, czy też obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Zobacz też: Jak przygotować wigilijnego karpia smażonego?

Na co zwrócić uwagę przygotowując smażonego karpia

Należy pamiętać o tym, że karp sam w sobie jest rybą dość kaloryczną, dlatego też warto przygotować go w taki sposób, aby nie podnosić jego kaloryczności. Karpia zwykle przed smażeniem obtacza w mące pszennej. Ciekawą alternatywą dla zwykłej mąki, może być mąka kukurydziana, dzięki niej ryba nabierze wyrazistszego smaku. Wielu przygotowuje karpia smażonego w panierce, zrobionej z jaj i bułki tartej. Odradzam taki sposób, gdyż panierka jest źródłem pustych kalorii. Niewątpliwie ma ona swój smak, natomiast chłonie bardzo dużo tłuszczu, czyniąc chociażby karpia smażonego daniem bardzo kalorycznym. Karpia najlepiej, a na pewno najzdrowiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Zrezygnujmy więc z masła i smalcu, na rzecz tłuszczu roślinnego.

Smażonego karpia można podać w towarzystwie świeżo utartego chrzanu, ziemniaków, chleba razowego lub gryczanego, a w niektórych domach karpia podaje się z pierogami z kapustą i grzybami.

Polecamy: Jakie potrawy przygotować na Wigilię?

Redakcja poleca

REKLAMA