Przygotowanie:
Smak karpia w galarecie znają chyba wszyscy. To tylko jeden ze sposobów na to, jak przyrządzić karpia, ale z pewnością jeden z najczęściej spotykanych, a do tego najbardziej ulubionych. Chociaż to danie wydaje się trudne i pracochłonne, wcale takie nie jest! Jak przygotować karpia w galarecie?
-
Rybę spraw, usuń łuski.
-
Opłucz, odetnij głowę, ogon i płetwy.
-
Karpia pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
-
Głowę, ogon, płetwy i obrane warzywa zalej litrem zimnej wody.
-
Całość zagotuj, usuń szumowinę, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
-
Wywar przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, wystudź.
-
Do zimnego wywaru włóż porcje ryby, zagotuj na niedużym ogniu.
-
Potem zmniejsz płomień i gotuj rybę powoli jeszcze 15-20 minut, koniecznie uważaj, by się nie rozpadła.
-
Zestaw z ognia, wystudź w wywarze.
-
Porcje ryby ostrożnie wyjmij, usuń z nich ości.
-
Ułóż na półmisku, obłóż dekoracyjnie pokrojoną marchewką.
-
Wywar ponownie przecedź, dodaj do niego namoczoną żelatynę i podgrzej go, aby się rozpuściła.
-
Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wystudź.
-
Zimnym, tężejącym wywarem zalej porcje ryby.
-
Odstaw do zastudzenia.
Poznaj więcej inspiracji na wigilijne dania:
Paszteciki z kapustą i grzybami – przepis
Pierogi z makiem – przepisTradycyjne pierniczki na kilka sposobów