GOŁĄBKI przepis: przepis na gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem

Gołąbki z kapusty włoskiej z mielonym mięsem i ryżem, pieczone w żurku Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Uwielbiamy gołąbki! Można je przyrządzić z sałaty, czerwonej kapusty, a nawet... bez zawijania!
Weronika Kwaśniak / 25.06.2017 14:12
Gołąbki z kapusty włoskiej z mielonym mięsem i ryżem, pieczone w żurku Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przepis na gołąbki nie wydaje się być skomplikowany - to przygotowanie farszu z mięsa i ryżu, a potem owinięcie go liśćmi kapusty. Oprócz klasycznych gołąbków z ryżem (koniecznie w sosie pomidorowym!) istnieją jednak również inne wariacje. Chcesz przyrządzić gołąbki inaczej niż zwykle? Znudziły ci się już gołąbki tradycyjne? Polecamy gołąbki bez zawijania, gołąbki z czerwonej kapusty, gołąbki z rybnym farszem, gołąbki z kaszą gryczaną, a także gołąbki z kapusty włoskiej!

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej

Jak zrobić gołąbki z mięsem, ale obłożone kapustą włoską? Ten przepis nie zakłada użycia ryżu! Oto składniki:

  • duża główka kapusty włoskiej (ok. 1,3 kg),
  • 70 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • czerstwa kajzerka,
  • 3 średnie cebule,
  • olej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki bulionu,
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • marchewka, 
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie gołąbków z mięsem i włoską kapustą rozpocznij od oczyszczenia kapusty z zewnętrznych liści i wycięcia głąba. Kapustę włóż (wycięciem do góry) do dużego garnka z gotującą się wodą. Stopniowo zdejmuj zblanszowane liście. Zetnij z nich zgrubienia.

Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebulę posiekaj, zrumień. Wymieszaj mięso z cebulą, odciśniętą bułką i jajkiem. Dopraw farsz solą, pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz użyć też innych przypraw. Wyrób na gładką masę.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj gołąbki. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż ciasno gołąbki zwinięciem do dołu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem. Posyp startą marchewką i natką.

Gołąbki gotuj pod przykryciem na małym ogniu mniej więcej godzinę. Na koniec zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze 15 minut.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Oto składniki:

  • 20 dag białej kapusty,
  • 10 dag płatków jęczmiennych,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku

Na sos pomidorowy do gołąbków:

  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml wywaru warzywnego.

Kapustę drobno poszatkuj, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Mięso połącz z kapustą i płatkami, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Uformuj 8 kotlecików, podsmaż na oleju.

Gołąbki bez zawijania przełóż do żaroodpornego naczynia polej sosem (wywarem wymieszanym z koncentratem), przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gołąbki bez zawijania gotowe!

Gołąbki inaczej

Poniżej znajdziesz jeszcze 17 inspiracji: gołąbki tradycyjne, gołąbki rybne, gołąbki z kaszą gryczaną, gołąbki wegetariańskie, gołąbki z czerwoną kapustą, gołąbki z sałaty, gołąbki w sosie cebulowym, a także gołąbki Magdy Gessler z grzybowym farszem.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Zobacz jeszcze 17 przepisów na gołąbki:

Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Wyglądają o wiele efektowniej niż te tradycyjne!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Gołąbki bez zawijania - szybki i prosty przepis na polskie danie
Gołąbki bez zawijania - szybki i prosty przepis na polskie danie
Gołąbki bez zawijania to alternatywna wersja klasycznego polskiego dania, którą zrobisz znacznie szybciej. Do ich przygotowania możesz wykorzystać białą lub włoską kapustę.
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Przepis na gołąbki
Przepis na gołąbki
Ponadczasowy pomysł na smaczny obiad!
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przepis
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przepis
Gołąbki z kaszą jęczmienną to danie jednogarnkowe, które posmakuje całej Twojej rodzinie. Przekonaj się o tym!
Gołąbki w sosie cebulowym - przepis
Gołąbki w sosie cebulowym - przepis
Jedna porcja gołąbków w sosie cebulowym to jedyne 2,10 zł. Spróbuj pysznego i taniego dania!
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną
Delikatne gołąbki z kaszą gryczaną to jedno z najciekawszyhc dań z kapusty.
Amerykańskie gołąbki - przepis
Amerykańskie gołąbki - przepis
Te oryginalne kotlety doskonale smakują z gęstym sosem z suszonych grzybów albo sosem pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA