POLECAMY

Gołąbki z rybnym farszem

Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gołąbki z rybnym farszem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • główka kapusty włoskiej
  • 1/2 kg filetów z ryby, np. ze świeżego dorsza
  • 4 cebule
  • 15 dag kaszy manny
  • 1-2 jajka
  • sok z cytryny
  • olej
  • 1 l bulionu
  • puszka pomidorów
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gołąbki z rybnym farszem - użyj np. dorsza lub mintaja! To danie może zagościć na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się również na co dzień.

  1. Liście kapusty sparz we wrzątku.
  2. Rybę oczyść, zmiel lub zblenduj.
  3. Cebulę posiekaj, posól, odciśnij z soku. Jeśli się go nie pozbędziesz, farsz będzie zbyt wodnisty.

Gołąbki w sosie pomidorowym - przepis

  1. Do ryby dodaj cebulę, kaszę i jajka.
  2. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Farsz nakładaj na liście kapusty i formuj gołąbki.
  4. Zrumień je przez kilka minut na patelni z olejem - będą bardziej aromatyczne.
  5. Ułóż na blaszce, zalej bulionem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Gołąbki bez zawijania - przepis video

  1. Piecz przez 20 minut.
  2. Do wywaru pozostałego po upieczeniu gołąbków dodaj pomidory z puszki (lub świeże) i sok z kiszonej kapusty.
  3. Dopraw do smaku, zmiksuj. Podawaj razem z gołąbkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)