Składniki:
- 4 duże liście kapusty włoskiej
- 3/4 szklanki suchego ryżu
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- marchewka
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 cebule
- szklanka kremówki
- płaska łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Z liści kapusty włoskiej delikatnie zetnij zgrubienia. Włóż je na kilka chwil do wrzątku, aby lekko zmiękły. Ryż opłucz na sicie, wsyp do 1,5 szklanki lekko osolonej wrzącej wody. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn, odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- Marchewkę obierz, zetrzyj na sicie. Ostudzony ryż wymieszaj z marchewką, mielonym mięsem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na liściach ułóż przygotowany farsz, zwiń w paczuszki. Ułóż w płaskim, szerokim garnku, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.
- Cebulę obierz, posiekaj, podduś na maśle, aby zmiękła. Następnie oprósz ją mąką i cały czas mieszając, wlej 1/2 szklanki wywaru z gotowania kapusty oraz kremówkę. Duś jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.