Poziom trudności:
średni
Składniki:
- główka luźnej kapusty
- 80 dag mięsa mielonego
- 20 dag ryżu
- jajko
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 kostki bulionowe
- duży koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
1. Z kapusty wytnij głąb.
2. Kapustę włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj 10 minut.
3. Wyjmij, zdejmij wierzchnie liście, pozostałą kapustę włóż ponownie do garnka na 10 minut.
4. Czynność powtarzaj aż do ostatnich liści.
5. Z liści zetnij zgrubiały główny nerw.
6. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko i surowy ryż, dopraw i wyrób masę.
7. Farsz nakładaj na liście kapusty, formuj gołąbki.
8. Na dnie garnka połóż parę liści kapusty i układaj na nich ściśle gołąbki (można układać warstwowo).
9. Zalej bulionem z kostek rozpuszczonych w wodzie po gotowaniu kapusty.
10. Gotuj 40 minut.
11. Do sosu od gołąbków dodaj koncentrat, dopraw do smaku.
2. Kapustę włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj 10 minut.
3. Wyjmij, zdejmij wierzchnie liście, pozostałą kapustę włóż ponownie do garnka na 10 minut.
4. Czynność powtarzaj aż do ostatnich liści.
5. Z liści zetnij zgrubiały główny nerw.
6. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko i surowy ryż, dopraw i wyrób masę.
7. Farsz nakładaj na liście kapusty, formuj gołąbki.
8. Na dnie garnka połóż parę liści kapusty i układaj na nich ściśle gołąbki (można układać warstwowo).
9. Zalej bulionem z kostek rozpuszczonych w wodzie po gotowaniu kapusty.
10. Gotuj 40 minut.
11. Do sosu od gołąbków dodaj koncentrat, dopraw do smaku.