Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- główka młodej kapusty włoskiej lub białej
- 15 dag kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- jajko
- sól
- pieprz
- 2 l bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Kapustę umyć, wykroić głąb, główkę ostrożnie podzielić na pojedyncze liście (uważając, by ich nie porozrywać). Liście wrzucić na wrzątek i gotować ok. 2 minut, aż staną się miękkie. Wyjąć je z wody, dokładnie osączyć, wystudzić. Ściąć grube nerwy, by liście stały się płaskie i bardziej elastyczne.
- Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, tak by była półmiękka, przestudzić. Cebulę i pieczarki oczyścić, posiekać, przesmażyć na maśle, dusić, aż odparuje płyn, przyprawić. Dodać do kaszy razem z posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem, doprawić do smaku.
- Przygotowany farsz kłaść na wybrane, ładne liście kapusty i formować gołąbki. Układać je dość ścisło w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Zalać bulionem zagotowanym z koncentratem pomidorowym. Dusić ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem.