Na pewno większość z nas miała okazję spróbować gołąbków – jest to w końcu tradycyjna polska potrawa, a nasze babcie osiągnęły prawdziwą biegłość w sporządzaniu faszerowanych liści kapusty.
Tradycyjne gołąbki wymagały jednak dużo czasu na przygotowanie – liście kapusty muszą być miękkie, a sos przeniknąć smakiem całą potrawę.
Kiedy zatem nie mamy czasu żeby przygotować gołąbki zawijane w liście kapusty istnieje inne rozwiązanie. W pierwszej chwili możemy mieć wrażenie, że idziemy na łatwiznę – kiedy jednak potraktujemy gołąbki bez zawijania jako pyszny eksperyment wszelkie wątpliwości się rozwieją w ich znakomitym smaku.
Polecamy też: Do czego wykorzystać fenkuł?
Szatkowanie zamiast zawijania
W pierwszej kolejności musimy się zająć kapustą. W przypadku naszych gołąbków musimy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno poszatkować.
Następnie przygotowujemy farsz – mięso mielone (pół kilograma) , szklankę ryżu, 2 jajka i parę łyżek kaszy mannej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, dodajemy kapustę i przyprawiamy do smaku.
Zobacz także: Sposób na miękkie i zgrabne gołąbki.
Formowanie i sos
Kolejnym punktem będzie uformowanie gołąbków, które teraz przypominać będą podłużne klopsiki. Obtaczamy je w mące po czym smażymy na tłuszczu.
W międzyczasie przygotowujemy sos, najlepiej pomidorowy – możemy skorzystać z gotowych sosów, koncentratów albo przygotować sos ze świeżych pomidorów. Ogranicza nas może tylko czas.
Kiedy zarówno gołąbki jak i sos są gotowe wkładamy ostrożnie gołąbki do naczynia z sosem i gotujem je około 45 minut.
Polecamy: Sposób na idealny sos pomidorowy.