Składniki:
Na kotleciki:
- 70 dag mielonego mięsa
- 20 dag kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 10 dag tartej bułki
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2–3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- mielona papryka
- sól, pieprz
Dodatki:
- olej do smażenia kotletów
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Kapustę podlej niewielką ilością osolonej wody i gotuj, aż będzie miękka. Osącz i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni roztop masło, zeszklij cebulę z kapustą. Ostudź, dodaj do mielonego mięsa. Wymieszaj z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką oraz jajkami. Dopraw czosnkiem, solą oraz pieprzem. Uformuj nieduże kotlety, obtocz w tartej bułce. Usmaż z obu stron.
- W rondelku przesmaż mąkę z masłem. Dodaj koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 szklankach bulionu warzywnego z kostki. Zagotuj, mieszając. Dodaj śmietanę. Dopraw mieloną papryką, solą i pieprzem.
- Kotlety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polej sosem. Zapiekaj w piekarniku 20 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.