DANIA: dania na parze, dania główne, pyszne dania

Pomysł na obiad każdego dnia fot. Adobe Stock
Dania przygotowywane na bazie zdrowych składników to idealny posiłek każdego dnia. Sprawdź jak robić idealne posiłki!
Sylwia Kazimierczuk / 29.08.2017 16:11
Pomysł na obiad każdego dnia fot. Adobe Stock

Dania na parze

Kluski na parze

Oto składniki na kluski na parze:

  • 200 g mąki
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • olej
  • 150 g mięsa mielonego
  • średnia cebula
  • sos sojowy
  • 3 łyżki wywaru warzywnego lub mięsnego

Jak zrobić kluski na parze?

Przesianą wcześniej mąkę łączymy z wodą, drożdżami, szczyptą soli, pieprzu i dokładnie ugniatamy. Ciasto przekładamy do miski i smarujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozdzielamy na mniejsze kuleczki i odkładamy na stolnice oprószoną mąką. Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z wcześniej posiekaną cebulą. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dolewamy wywar mięsny. Farsz mięsny wkładamy do każdej wyrośniętej bułeczki. Każdą układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez 15 minut. Tak przyrządzone danie na parze podajemy z sosem chili lub słodko-kwaśnym.

Dania główne

Kotlety schabowe

Oto składniki na kotlety schabowe:

  • 4 kotlety schabowe
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukinia
  • 5 ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka w proszku

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe marynujemy w oliwie, soku z cytryny oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Cukinię dokładnie obmywamy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy ze skórki lub dokładnie szorujemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni kotlety do lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przekładamy mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy danie przez 45 minut. Tak przyrządzone kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami lub surówką.

Pyszne dania

Spaghetti bolognese

Oto składniki na spaghetti bolognese:

  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • seler
  • średnia cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • liście laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • szklanka wina
  • 3 łyżki śmietany
  • oregano
  • tymianek
  • opakowanie spaghetti

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Masło i oliwę rozpuszczamy. Siekamy marchewkę, cebulę i selera. Podsmażamy całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy mięso przez około 10 minut do zbrązowienia. Dolewamy wino, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz dosypujemy oregano i tymianek. Następnie dusimy wszystko na patelni. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Danie serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki.

Zobacz inne przepisy na obiad

Kotlety jajeczne z pieczarkami. Prosty przepis na smaczne danie
Kotlety jajeczne z pieczarkami. Prosty przepis na smaczne danie
Kotlety jajeczne z pieczarkami są proste w przygotowaniu, a lista składników nie jest zbyt długa - w podstawowej wersji to 8 jajek, kilka pieczarek, 4 łyżki bułki tartej (+ do panierowania), a także przyprawy. Smak kotletów jajecznych z pieczarkami możesz jednak wzbogacić dodatkiem sera żółtego oraz szczypiorku.
Kotlety mielone w wersji fit. Sprawdzony przepis na pyszny obiad
Kotlety mielone w wersji fit. Sprawdzony przepis na pyszny obiad
Kotlety mielone królują na polskich stołach. W naszej nieco zdrowszej wersji przygotowuje się je z indyka i warzyw.
WEGETARIANIZM: dieta bezmięsna, potrawy dla wegetarian
WEGETARIANIZM: dieta bezmięsna, potrawy dla wegetarian
Wegetarianizm to styl odżywiania, który propaguje jedzenie produktów pochodzenia roślinnego, na rzecz mięsa. Sprawdź jak wygląda dieta bezmięsna!
OWOCE: owoce w czekoladzie, sałatka owocowa i inne
OWOCE: owoce w czekoladzie, sałatka owocowa i inne
Owoce to doskonałe źródło witamin i minerałów. Sprawdź nasze pomysły na dania z owocami!
KUCHNIA POLSKA: ciasta, zupy i dania obiadowe
KUCHNIA POLSKA: ciasta, zupy i dania obiadowe
Kuchnia polska to pyszne i sycące dania, które kojarzą nam się z klasycznymi potrawami mącznymi i mięsnymi – sprawdź nasze przepisy!
Kotlety pożarskie - pomysł na nietypowe mielone
Kotlety pożarskie - pomysł na nietypowe mielone
Najlepszy pomysł na kotlety mielone: wypróbuj pyszne kotlety pożarskie!
Kotlety w płatkach kukurydzianych - przepis składniki i przygotowanie
Kotlety w płatkach kukurydzianych - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić kotlety w płatkach kukurydzianych? To naprawdę proste!
Kotlet w migdałach - przepis składniki i przygotowanie
Kotlet w migdałach - przepis składniki i przygotowanie
Z warzywnym puree i surówką z kapusty!
Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami
Wyjątkowo aromatyczny, doprawiony pikantnie pieprzem Cayenne i curry.
Gulasz wołowy zapiekany z ziemniakami
Gulasz wołowy zapiekany z ziemniakami
Wymaga trochę zachodu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem i wyglądem.
Zupa gulaszowa - przepis składniki i przygotowanie
Zupa gulaszowa - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczna i bardzo rozgrzewająca!
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Gulasz z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Koniecznie spróbuj - pomysł na pyszny obiad.

Redakcja poleca

REKLAMA