Dania na parze
Kluski na parze
Oto składniki na kluski na parze:
- 200 g mąki
- 100 ml wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- olej
- 150 g mięsa mielonego
- średnia cebula
- sos sojowy
- 3 łyżki wywaru warzywnego lub mięsnego
Jak zrobić kluski na parze?
Przesianą wcześniej mąkę łączymy z wodą, drożdżami, szczyptą soli, pieprzu i dokładnie ugniatamy. Ciasto przekładamy do miski i smarujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozdzielamy na mniejsze kuleczki i odkładamy na stolnice oprószoną mąką. Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z wcześniej posiekaną cebulą. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dolewamy wywar mięsny. Farsz mięsny wkładamy do każdej wyrośniętej bułeczki. Każdą układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez 15 minut. Tak przyrządzone danie na parze podajemy z sosem chili lub słodko-kwaśnym.
Dania główne
Kotlety schabowe
Oto składniki na kotlety schabowe:
- 4 kotlety schabowe
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- 5 ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- słodka papryka w proszku
Jak zrobić kotlety schabowe?
Kotlety schabowe marynujemy w oliwie, soku z cytryny oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Cukinię dokładnie obmywamy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy ze skórki lub dokładnie szorujemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni kotlety do lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przekładamy mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy danie przez 45 minut. Tak przyrządzone kotlety schabowe podajemy z pieczonymi warzywami lub surówką.
Pyszne dania
Spaghetti bolognese
Oto składniki na spaghetti bolognese:
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- seler
- średnia cebula
- 500 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- liście laurowe
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- szklanka wina
- 3 łyżki śmietany
- oregano
- tymianek
- opakowanie spaghetti
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Masło i oliwę rozpuszczamy. Siekamy marchewkę, cebulę i selera. Podsmażamy całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy mięso przez około 10 minut do zbrązowienia. Dolewamy wino, koncentrat pomidorowy, śmietanę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz dosypujemy oregano i tymianek. Następnie dusimy wszystko na patelni. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Danie serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki.