Kotlet w migdałach - przepis składniki i przygotowanie

Z warzywnym puree i surówką z kapusty!
Weronika Kwaśniak / 17.05.2016 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlet w migdałach - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Kotlet:

  • pierś z kurczaka
  • szklanka płatków migdałowych
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • olej rzepakowy

Puree:

  • mała pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • kilka różyczek kalafiora
  • mały batat
  • gałka muszkatołowa
  • kilka liści mięty

Sałatka:

  • szklanka zielonego groszku
  • szklanka poszatkowanej świeżej kapusty
  • dowolne kiełki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlet w migdałach!

  1. Pierś kurczaka przekrój wzdłuż.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Płatki migdałowe przesyp na talerz, na drugi wsyp mąkę, na trzecim talerzu będą białka jajek.
  4. Kotlety najpierw obtaczaj w mące, następnie mocz w samym białku jajka, a potem w płatkach migdałowych.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony, potem jeszcze trochę podsmaż.
  6. Pietruszkę, batata i seler gotuj razem. Oddzielnie ugotuj kalafior.
  7. Warzywa zmiksuj.
  8. Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
  9. Udekoruj miętą.
  10. Kapustę wymieszaj z kiełkami i groszkiem.
  11. Przypraw solą i pieprzem.
  12. Kotlety podawaj razem z puree i surówką z kapusty.

Zobacz też kilka pomysłów na bezmięsne dania:

Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA