Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Kotlet:
- pierś z kurczaka
- szklanka płatków migdałowych
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 2 białka jajek
- olej rzepakowy
Puree:
- mała pietruszka
- 1/2 małego selera
- kilka różyczek kalafiora
- mały batat
- gałka muszkatołowa
- kilka liści mięty
Sałatka:
- szklanka zielonego groszku
- szklanka poszatkowanej świeżej kapusty
- dowolne kiełki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlet w migdałach!
- Pierś kurczaka przekrój wzdłuż.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Płatki migdałowe przesyp na talerz, na drugi wsyp mąkę, na trzecim talerzu będą białka jajek.
- Kotlety najpierw obtaczaj w mące, następnie mocz w samym białku jajka, a potem w płatkach migdałowych.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso - najpierw przez 2 minuty z każdej strony, potem jeszcze trochę podsmaż.
- Pietruszkę, batata i seler gotuj razem. Oddzielnie ugotuj kalafior.
- Warzywa zmiksuj.
- Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Udekoruj miętą.
- Kapustę wymieszaj z kiełkami i groszkiem.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Kotlety podawaj razem z puree i surówką z kapusty.
Zobacz też kilka pomysłów na bezmięsne dania:
Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?