Gulasz wieprzowy z warzywami

Wyjątkowo aromatyczny, doprawiony pikantnie pieprzem Cayenne i curry.
Robert Grotkowski / 03.03.2015 21:53
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wieprzowy z warzywami fot. Fotolia
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny od szynki pokrojonej w dużą kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w dużą kostkę
  • papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
  • papryka żółta pokrojona w dużą kostkę
  • puszka pomidorów
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • czubata łyżeczka curry w proszku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Smakuje wyjątkowo dzięki dodatkowi jogurtu.

  1. Mięso zalać jogurtem, odstawić na 3 godziny do lodówki.
  2. W dużym garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebule, dodać przyprawy, czosnek, wlać pomidory oraz przecier pomidorowy. Zagotować.
  3. Dodać mięso z jogurtem, zamieszać, dusić pod przykryciem 35 minut.
  4. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, sól, pieprz.
  5. Dusić razem kolejne 15 minut na wolnym ogniu.
  6. Podawać z kopytkami lub kluskami półfrancuskimi.

Polecamy też inne, pyszne gulasze:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA