Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego z drobiu
- kajzerka namoczona w mleku
- 2 jajka
- kilka łyżek natki pietruszki
- łyżeczka miękkiego masła
- bułka tarta do panierowania
- masło sklarowane do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety pożarskie! Najlepiej serwować je z pieczonymi ziemniakami i apetyczną surówką. Pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny!
- Oddziel białko od żółtka. Żółtko jajka utrzyj z łyżeczką masła, a w osobnej miseczce ubij białko na pianę. Drugie jajko na razie pozostaw nienaruszone.
- Do mięsa dodaj utarte żółtko, ubitą pianę oraz dopraw solą i pieprzem.
Schabowe bez bułki tartej - przepis video
- W trakcie wyrabiania dodaj namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz drobno posiekaną pietruszkę.
- W osobnej miseczce przygotuj roztrzepane jajko z solą i pieprzem do panierowania, a na talerz wysyp bułkę tartą.
Kotlety z kaszy gryczanej - przepis
- Formuj kotlety, obtaczaj je jajku, a potem w tartej bułce.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Potem przekręć na drugą stronę.